Један од највећих хитова из дуге каријере чувеног Здравка Чолића је песма “Пјевам дању пјевам ноћу”, али многи не знају ко је написао ове стихове и о чему текст говори.

Чола је ову песму снимио 1977. године, а аутор речи ове песме јесте велики српски песник Бранко Радичевић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Чувени романтичарски песник је ове речи упутио Мини Караџић, ћерки Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика.

Мина Караџић била је образована, углађена и талентована. Говорила је четири светска језика, свирала је клавир и волела је да слика.

 

Међу угледним људима којима је била окружена, многи су јој се удварали.

Бранко Радичевић је у то време био млад песник и сиромашан студент оболео од туберкулозе. С обзиром на то да му је цела породица преминула од исте болести, одлучио је да упише медицину. Мину је упознао у високом друштву и она му се као тако млада, паметна и културна лепотица одмах свидела.

Фото: Архив Новости

 

 

Ни Мина није била имуна на младог песника, о чему сведочи њено касније писање о њему. Сиромашни песник о својој љубави писао је и Ђури Даничићу, али никада се није надао да ће њихова платонска љубав бити физички реализована.

Своја осећања изразио је кроз песму, поручивши јој да жели да је “метне међ звјездице”.

Бранко је преминуо од туберкулозе 1853. године у 29. години. Пет година касније, Мина се удала и добила сина Јанка, али никада није била срећна. Две године пошто је постала мајка, преминуо јој је супруг, а године 1876. је у рату изгубила и сина јединца.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".