Српска православна црква прославља данас Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, један од највећих заветних празника.

У народу се овај празник свечари и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању. Неке породице у свечаном руху иако не славе и не иду на славу више дана проводе у празничном расположењу посебно у крајевима где се одржавају малогоспојински вашари.

Земљорадницима је данашњи празник означавао почетак јесењег орања и сетву озимих усева. Приређиване су и разне сточарске свечаности.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине

Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, као и да јаја из тога периода могу целу годину да остану свежа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. 

Као што је рођење Маријино обасјало старе родитеље Јоакима и Ану, тако и сунце на дан 21. септембра најављује сунчану јесен и зиму, каже народно предање.

Овај дан убраја се у 36 великих празника у црквеном календару обележених црвеним словом.

Данас је један од највећих празника у години

Дар бога старима Јоакиму и Ани није била само ћерка у позним годинама, већ и Богомајка - Марија је рођена у Назарету у породици оца из племена Давида и оца из рода Ароновог. По оцу је, дакле, њено порекло царско а по мајци архијерејско.

Веровања на Малу Госпојину

У привредном животу, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом. Такође су у то време прављене и разне сточарске свечаности.

Уколико сутра буде ведро небо верује се да ће јесен и зима да буду благи, без много хладних дана. На данашњи дан не би требало да се чисти кућа, пере веш и обављају други кућни послови.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".