Стари нас обично саветују да не треба прати веш, пеглати, чистити кућу и слично. Како се поштује и шта значи црвено слово, питања су на које је одговорио ђакон Стеван Јовановић из Одбора за верску наставу.

- Обично почињемо питањем шта не треба радити, па је ваше питање сјајно јер се бави оним шта треба чинити. Сам назив празник значи дан који је испражњен. Праз Дник, Празан Ден. Испражњен је од свакодневице, свакодневних брига и послова, да бисмо кад га испразнимо од свега тога могли да га испунимо другачијим садржајем. Шта то посдразумева? Одлазак с породицом и пријатељима на литургију, причешће, боравак у заједници љубави - каже ђакон Јовановић.

Фото: СПЦ/Профимедиа

 

Жене се најчешће оптерећују тиме да ли на црвено слово треба да укључују веш машину или раде друге кућне послове.

- У принципу, не треба чинити било шта што нас оптерећују и чине тежим свакодневицу. Не би требало да радимо ствари које намеће наш посао. То би било идеално ако је могуће. Али то не значи да ништа не треба да радимо. Дакле, ако је брига једне домаћице стално везана за прање, кување и слично, требало би да постоји један дан у недељи, конкретно недеља што би требало да замени ту свакодневицу. Да се тад издвоји време за другачији разговор с децом, супругом, пријатељима. Ако је стварно постоји потреба за тим, па наравно, усисајте. Много је важније отићи у цркву него не усисати кућу. Боље је урадити и једно и друго - поручује ђакон.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

А кад је реч о људима са села, који имају послове у пољу, ђакон каже:

- У цркви постоји дух од нама уобичајених дозвољених и недозвољених ствари. Црква има поуке и препоруке. Боље би било да се тог дана одвојимо од тешких послова и да бригу фокусирамо на нешто друго, на леп недељни ручак, на причест, молитву. Ми данас живимо у малим екранима, виртуелним световима. Потребно нам је више него икад то сабирање око светиња, породице, правих вредности - објашњава Јовановић.

Подсетимо, сутра је велики празник, Рождество пресвете Богородице, која је у црквеном календару означена као црвено слово. Сутрашње црвено слово пада у среду и пости се, а ђакон Стеван Јовановић посебно истиче један пример.

- Имате тај парадокс. Муж и жена спремају славу па се посвађају да ли ће жито стајати с леве или с десне стране свеће. Па, стави га наопако, само немојте да се свађате. То је поента - рекао је Јовановић гостујући на телевизији Курир.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".