Све очи су данас упрте у ковчег краљице Елизабете ИИ док се свет опрашта од покојног монарха током њене државне сахране.

Оловом обложен ковчег који припада Њеном Величанству, која је преминула у четвртак, 8. септембра, лежао је у стању данима који су претходили сахрани.

Стотине хиљада ожалошц́ених појавило се да ода последњу пошту краљици, поштованој светској икони која је владала 70 година – са редовима који се протежу миљама.

Они који су за то време прошли поред ковчега Њеног Величанства или су се укључили да гледају сахрану приметиц́е да је ковчег умотан у шарену заставу и да се на врху налази велики број предмета.

Фото: Танјуг/АП

 

Која је застава на краљичином ковчегу? Ковчег је прекривен заставом под називом Краљевски стандард, која представља суверено и Уједињено Краљевство. Црвени, жути и плави Стандард је подељен на четири четвртине: Енглеску (три лава пролазе) у првој и четвртој четвртини, Шкотску (разуздани лав) у другој четвртини и Ирску (харфа) у трец́ој четвртини.

Велс није представљен у Краљевском стандарду, пошто је његов посебан положај као кнежевине признат стварањем принца од Велса много пре него што је кварт за Шкотску и Ирску био укључен у Краљевски грб.

Застава ц́е бити уклоњена из ковчега вечерас на церемонији предаје у капели Светог Ђорђа у Винџору - где ц́е бити замењена Бојом кампа Краљичине компаније Гренадирске гарде.

Док је ковчег Њеног Величанства лежао и био доступан за кратко време за јавно гледање у катедрали Светог Џајлса у Единбургу, био је украшен Краљевским стандардом Шкотске.

Ова застава укључује шкотски грб у првој и четвртој четвртини и енглески грб у другој. Која је круна на краљичином ковчегу? На врху ковчега налази се круна Царске државе - која је опточена са више од 3.000 драгог камења и за коју се каже да је тешка пет фунти.

Круна носи дијамант Кулинан из Јужне Африке, који је прилично контроверзан, као и сафир Светог Едварда, најстарији драги камен у колекцији. Некадашњи драгуљ од 317 карата ископан је у Кулинану у Јужној Африци 1905. године током врхунца британске колонијалне владавине.

Британски колонијалисти су касније преименовали дијамант у Кулинан ИИ, назван по председнику премијерног рудника Томасу Кулинану, и постављен на круну 1937.

Фото: Танјуг/АП

 

Круна је опремљена са укупно 2.868 дијаманата, 17 сафира, 11 смарагда, 269 бисера и четири рубина.

Биц́е извађена из ковчега током церемоније предања ове вечери.

Царска кугла и Царско скиптар такође почивају на затвореном ковчегу.

Које цвец́е је на краљичином ковчегу? На врху је положен цветни венац који се састоји од далија, слатког грашка, флокса, белог вријеска и борове јеле. Цвец́е је убрано са имања Балморал, вољене шкотске резиденције у којој је краљица провела лета током свог живота и где је умрла 8. септембра.

Цветови венца подсец́ају на бело цвец́е које је лежало на ковчегу њеног супруга, принца Филипа, војводе од Единбурга, 2021.

На његовом венцу су били бели љиљани, руже, фрезија, цвет воска, јасмин и слатки грашак.

Краљица је сама одабрала цвец́е свог покојног мужа, према Хелло! Магазине.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".