Неки сматрају да ова радња нема никакве везе са вером и повезивањем са Богом, и чак је виде као примитивизам, док други у овом чину препознају израз поштовања према светињи и вери.

Намеће се и питање да ли је реч о обичном помодарству или правом хришћанском чину.

- Сматрам да је такав чин апсолутно хришћански. Онај ко осети потребу да се на тај начин, макар и само на тренутак приближи Богу, не чини ништа лоше. Крст има две "линије". Хоризонтална и вертикална линија представљају љубав и симболизују љубав према Богу - објаснио је једном приликом свештеник Саша Ђурђевић за Дневно.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Социолог Ратко Божовић сматра да овај чин једна врста невербалне комуникације, навике и механичке реакције.

- Мишљења сам да је то једна форма навике или механичка реакција. Млади то раније нису радили, а сада их масовно видимо како се крсте на јавном месту. То су сигурно видели од старијих. Међутим, сматрам да код појединаца све то полази од унутрашњег збивања. Многи љубав према Богу испољавају на тај начин. То је нека врста емпатије, осећајности, емоције… Дакле, код неких је манир, а код других је унутрашњи осећај - објашњава социолог.

Иако су мишљења грађана о особама које се крсте пролазећи у близини цркве подељена, чињеница је да је реч о индивидуалном чину који никога не угрожава, те никоме не би требало ни да смета.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".