Коордионатор за родно засновано насиље у Вишем јавном тужилаштву у Београду одржала је први састанак са координаторима свих основних јавних тужалаштава са подручја стварне и месне надлежности ВЈТ у Београду, којем је присуствовао и први заменик јавног тужиоца.

Координатор је на састанку упознала присутне са радом група за координацију и сарадњу, као и са областима на којима је нужно да се ради, указујући на извесне пропусте, али и напредак у примени Закона о спречавању насиља у породици, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

Разговарано је и о процени ризика, као и о обавезном коришћењу листе за његову процену коју је Више јавно тужилаштво у Београду доставило свим основним тужилаштвима са подручја своје надлежности - Првом, Другом, Трећем, те тужилаштвима у Лазаревцу, Младеновцу и Обреновцу - а све у циљу како би сви заменици ових тужулаштава јединствено процењивали ризик од насиља и доносили адекватне мере у складу са потребама у сваком конкретном случају.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Део разговора био је посвећен и раду Службе за подршку жртвама и сведоцима при Вишем јавном тужилаштву у Београду, као важној карики у целокупном процесу заштите и подршке жртвама кривичних дела са родно заснованим насиљем.

На састанку су дате конкретне смернице како би се поступање унапредило и пракса уједначила.

Посебна пажња посвећена је правилном евидентирању предузетих радњи и то када је реч о позивању жртава насиља на састанак групе за координацију и сарадњу, али и израде индивидуалних планова заштите и подршке жртви.

Координатор за родно засновано насиље у Вишег јавног тужилаштва у Београду је обавестила присутне да ће се овакви састанци сукцесивно одржавати, истичући да је размена мишљења и унапређење у поступању важан део рада јавних тужилаштава.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".