Которанин Јован Јовица Вукотић, који је према полицијској евиденцији вођа "шкаљарског клана" сумњичи се да је организатор групе која је планирала да убије Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Вукотић је убијен у Истанбулу. 

Његове име годинама уназад налази се на ступцима црне хронике, а припадници супротстављеног кавачког клана покушали су да га убију неколико пута.

Криминална организација, коју је наводно Вукотић предводио, имала је посебне организоване групе за набавку експлозива, возила и пловних превозних средстава. 

Вукотић је био у бекству, а црногорски правосудни органи за њим су пре годину расписали потерницу. Специјално државно тужилаштво (СДТ) оптужује га да је у новембру и децембру 2020. године формирао криминалну организацију ради ликвидације вођа кавачког клана Слободана Кашћелана и Радоја Звицера. Наводно, те ликвидације “наручио” је преко криптоване Скy ЕЦЦ апликације.

Истражитељи подсећају да почеци шкаљарског клана сежу у 2008. годину, те да су до краја 2014. године као јединствена крими-екипа деловали браћа Вукотић, убијени Дедовић и екипа која је последњих осам година препозната као организована криминална група “Кавачи”, која је од тада супротстављена шкаљарцима.

Оперативци су евидентирали да шкаљарци блиско сарађују са пет организованих криминалних група из Црне Горе и региона, односно, са клановима чије су вође Лука Бојовић, Филип Кораћ, Саша Борета, Јово Ђуровић и Милан Вујовић.

У списима је евидентирано више од 200 чланова клана, а на том списку нашло се и на десетине жена - махом супруге, кћерке, мајке, сестре, девојке, куме, пријатељице, рођаке...мушких чланова организоване криминалне групе “Шкаљари”.

Евидентирано је да је њихов главни бизнис шверц кокаина, а прецизно је скицирана хијерархијска подела унутар клана, њихова финансијска моћ, коруптивна мрежа, криминални послови.

Чланови и сарадници организоване криминалне групе “Шкаљари” према тврдњама оперативаца кокаин шверцују на територији Белгије, Шведске, Холандије, Шпаније и Италије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".