Певач би данас, 6. септембра прославио би свој 71. рођендан, уместо тога због тешке саобраћајке добио је бисту као знак сећања. 

Ово спомен обележје, високо око четири метра, налази се на углу Улица краља Милана и Мачванске у Шапцу. Породица Шаулић је обезбедила највећи део средстава за подизање  бисте уз подршку пријатеља, док је град Шабац финансирао постављање постамента и уређење непосредне околине споменика који је, симболично, постављен баш на месту одакле је Шабан "с намером пошао у велики град", како гласе стихови његовог легендарног хита.

На откривању бисте присутвала је породица и удовица Гоца, ћерке Санела и Илда, син Михајло, као и унучад и пријатељи. Гоца је била узбуђена, али и видно тужна због губитка вољеног супруга. 

Фото: Игор Маринковић, Пеђа Митић

 

- Овај дан смо славили Шабан и ја неких 45 година, као његов рођендан. Има симболику то све данас... Ми смо бескрајно тужни, та туга никад неће проћи, али данас изузетно поносни што је Шабац, на челу са градоначолником, са свим грађанима, подржао иницијативу да се Шабан, који је пре 50 и нешто година са намером кренуо у велики град с овог места и освојио свет својим анђеоским гласом, добротом, поштењем, данас, ето, врати овде - истакла је Гоца, која је заплакала током откривања статуе, уз песму "Жал".

- Овај дан данас значи да свако може да дође овде, да стане уз овај споменик и подсети се свега онога што је Шабан урадио за народну музику и што је оставио за сва времена. Први пут после три године говорим о томе, што значи да је време на неки начин учинило своје - да разум преовлада, да се не угушим од плача кад год му поменем име... Иако ће у дубини душе остати вечна жал. Он је за сва времена један једини, као пријатељ - не бисмо се дружили 40 и нешто година, не бих га ја венчала да нисмо пронашли ту неку спону која нас је везивала као уметнике, као људе - истакла је кума Зорица.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".