Титаник је био замишљен тако да доминира прекоокеанским саобраћајем, сва раскош и луксуз су нестали, а тужан је податак да је највећи број погинулих, заправо из треће, сиромашне, класе.


Међу путницима чувеног брода била је и Медлин Астор, ћерка Вилијама Форса, власника успешне бродске компаније, која се сасвим изненада укрцала на брод са својим супругом, милионером Џоном Џејкобом Астором VI, који је био чак 30 година старији од ње.

Овај гламурозни пар је привлачио доста пажње, а занимљиво је и то да су једва пронашли свештеника који је, због разлике у годинама, желео и смео да их венча.

Убрзо су се упутили на медени месец, укрцали су се на брод Олимпик, путовали по Европи, па на крају завршили у Египту. Током меденог месеца, Мадлен је затруднела. Желећи да се беба роди у Сједињеним Државама, Асторови су одмах резервисали карту и у последњем тренутку се укрцали на Титаник.

Уживали су све привилегије на броду, а с њима је путовала и њихова служавка, медицинска сестра, као и пас. Карта за салон са мермерним купатилом и приватном дневном собом коштала је 4.350 долара 1912. године, што је данас око 50.000 долара.

Кобне ноћи када је Титаник ударио у санту леда, Астор је успео да укрца своју супругу и њену служавку у чамац за спасавање, а како је правило било да иду само жене и деца, он је остао на броду и чекао помоћ. Међутим, Џон Џејкоб Астор и његов собар погинули су у потонућу. Асторово тело је пронађено у Атлантику 22. априла са 2.500 долара у готовини у џеповима. У тим тренуцима, Медлин није знала да је постала удовица.

- Госпођа Астор је отишла у једном од последњих чамаца који су се удаљили од брода. Она је веровала да су све жене које су хтеле да оду у том тренутку већ напустиле Титаник. Њен утисак је био да у чамцу у коме је она била има места за још најмање 15 особа. Њој се чинило да мушкарци, из неког разлога, уопште нису били нестрпљиви да напусте брод. Скоро сви су изгледали као ошамућени - изјавила је Медлин након несреће преко свог портпарола.

Велики обрт за Медлин настаје након мужевељеве погибије. Он јој је тестаментом оставио 100.000 долара и право да живи у његовој раскошној вили, али под условом да се никад не уда за другог мушкарца. Додатних 3 милиона долара издвојено је за њихово нерођено дете. Џон Џејкоб Астор VI, звани “Џејки”, рођен је 14. августа 1912, тачно четири месеца након очеве смрти.

Ипак, Медлин није желела да поштује услов свог мртвог супруга, па се удала за друга из детињства и иселила из виле и престала да троши његов новац. С њим је добила двоје деце, али су се развели после 17 година. Њен трећи муж је био Енцо Фиермонте, италијански глумац и боксер, удала се за њега само четири месеца након развода, али ни тај брак није потрајао.

Медлин Астор је преминула изненада са само 46 година од срчаног удара, а сахрањена је на гробљу у Њујорку, тамо где почива и њен први супруг.

(Историјски забавник)

Галерија - Титаник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".