Презиме је породично име и саставни део личног имена. Презиме по правилу допуњава име човека и тако га разликује од других људи. Као такво, презиме је настало у другој половини 14. века, то јесте 1375. године.

Неки речници дефинишу и користе реч „презиме“ као синоним за „породично име“, а Вуков "Српски рјечник" презиме означава као синоним за порекло.

Фото: Архива Новости

 

Презимена су у почетку настајала од занимања, географског положаја, особина, надимака итд, тако да данас има презимена разних облика.

Ако сте се икада питали колико је ваше презиме често и колико га људи има, то сада можете сазнати у неколико кликова. 

Наиме, на интернету постоји сајт под називом форебеарс.ио. То је специјализовани сајт који за неколико секунди избацује податке о томе колико тачно људи са одређеним презименом постоји широм света. 

Оно што је занимљиво код овог сајта, јесте чињеница да сајт открива и у којим деловима света живе људи који носе презиме које сте унели у претрагу. 

Према подацима овог сајта, најчешће презиме у Србији је Јовановић и у нашој држави има 174.916 људи који носе ово презиме. После Јовановића следе Петровићи којих има тридесетак хиљада мање, а потом и Илићи и Поповићи. 

Наша редакција је решила да истражи презимена неких од најпопуларнијих људи у Србији и добили смо следеће резултате:

У Србији 5.799 људи носи презиме Ђоковић, а њих 1.201 се презива Тесла. Биковића има свега 59, док је 628 Ражнатовића. 

Фото: Профимедиа

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".