Од проналаска олупиен Титаника прошло је 37 година. Потонули брод лежи на дубини од око 12.500 стопа, око 370 наутичких миља јужно-југоисточно од обале Њуфаундленда. Лежи у два главна дела удаљена око 2.000 стопа. Прамац је још препознатљив по многим очуваним интеријерима, упркос дотрајалости и оштећењима на морском дну.

Људи који су заронили до Титаника кажу да се стање олупине рапидно погоршава. Предвиђа се да ће у блиској будућности већина његових битних делова потпуно разградити.

Неки делови олупине су били у изненађујуће добром стању, док су дуги делови изгубили своје карактерисике. Најгоре пропадање је примећено на изложеној бочној страни официрских кабина.

- Капетанова када је омиљена слика међу ентузијастима Титаника, а тога сада нема. Читава палуба се са оне стране урушила и поклопила просторије официра. Урушавање и пропадање и даље ће напредовати - рекао је историчар Титаника Паркс Степенсон.

Он тврди да ће коси дневни кров прамчаног дела вероватно бити следећи део који ће се изгубити, затамнивши поглед на бродску унутрашњост. - Титаник се враћа природи - рекао је Степенсон.

Подсетимо, Титаник (највећи брод свог времена) ударио је у ледени брег 1912. године. Од 2.200 путника и чланова посаде, погинуло је више од 1.500 људи.

Фото: Профимедиа

 

- На олупини Титаника се налазе микроби који прожидру гвожђе стварајући "рустикалне" структуре, које на крају уништавају метал. Ти сталактити од рђе који висе са олупине толико су крхки да се на додир могу претворити у облак прашине - рекла је научница експедиције Клер Фицсимонс са универзитета Њукасле, преноси Морски.хр.

- Олупина је једини сведок катастрофе на Титанику. Сви који су тад преживели хаварију, сада су преминули, тако да мислим да је важно употребити олупину док олупина још има шта да каже - рекао је Роберт Блyхт из Националног поморског музеја у Гринвичу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".