Titanik je bio zamišljen tako da dominira prekookeanskim saobraćajem, sva raskoš i luksuz su nestali, a tužan je podatak da je najveći broj poginulih, zapravo iz treće, siromašne, klase.


Među putnicima čuvenog broda bila je i Medlin Astor, ćerka Vilijama Forsa, vlasnika uspešne brodske kompanije, koja se sasvim iznenada ukrcala na brod sa svojim suprugom, milionerom DŽonom DŽejkobom Astorom VI, koji je bio čak 30 godina stariji od nje.

Ovaj glamurozni par je privlačio dosta pažnje, a zanimljivo je i to da su jedva pronašli sveštenika koji je, zbog razlike u godinama, želeo i smeo da ih venča.

Ubrzo su se uputili na medeni mesec, ukrcali su se na brod Olimpik, putovali po Evropi, pa na kraju završili u Egiptu. Tokom medenog meseca, Madlen je zatrudnela. Želeći da se beba rodi u Sjedinjenim Državama, Astorovi su odmah rezervisali kartu i u poslednjem trenutku se ukrcali na Titanik.

Uživali su sve privilegije na brodu, a s njima je putovala i njihova služavka, medicinska sestra, kao i pas. Karta za salon sa mermernim kupatilom i privatnom dnevnom sobom koštala je 4.350 dolara 1912. godine, što je danas oko 50.000 dolara.

Kobne noći kada je Titanik udario u santu leda, Astor je uspeo da ukrca svoju suprugu i njenu služavku u čamac za spasavanje, a kako je pravilo bilo da idu samo žene i deca, on je ostao na brodu i čekao pomoć. Međutim, DŽon DŽejkob Astor i njegov sobar poginuli su u potonuću. Astorovo telo je pronađeno u Atlantiku 22. aprila sa 2.500 dolara u gotovini u džepovima. U tim trenucima, Medlin nije znala da je postala udovica.

- Gospođa Astor je otišla u jednom od poslednjih čamaca koji su se udaljili od broda. Ona je verovala da su sve žene koje su htele da odu u tom trenutku već napustile Titanik. NJen utisak je bio da u čamcu u kome je ona bila ima mesta za još najmanje 15 osoba. NJoj se činilo da muškarci, iz nekog razloga, uopšte nisu bili nestrpljivi da napuste brod. Skoro svi su izgledali kao ošamućeni - izjavila je Medlin nakon nesreće preko svog portparola.

Veliki obrt za Medlin nastaje nakon muževeljeve pogibije. On joj je testamentom ostavio 100.000 dolara i pravo da živi u njegovoj raskošnoj vili, ali pod uslovom da se nikad ne uda za drugog muškarca. Dodatnih 3 miliona dolara izdvojeno je za njihovo nerođeno dete. DŽon DŽejkob Astor VI, zvani “DŽejki”, rođen je 14. avgusta 1912, tačno četiri meseca nakon očeve smrti.

Ipak, Medlin nije želela da poštuje uslov svog mrtvog supruga, pa se udala za druga iz detinjstva i iselila iz vile i prestala da troši njegov novac. S njim je dobila dvoje dece, ali su se razveli posle 17 godina. NJen treći muž je bio Enco Fiermonte, italijanski glumac i bokser, udala se za njega samo četiri meseca nakon razvoda, ali ni taj brak nije potrajao.

Medlin Astor je preminula iznenada sa samo 46 godina od srčanog udara, a sahranjena je na groblju u NJujorku, tamo gde počiva i njen prvi suprug.

(Istorijski zabavnik)

Galerija - Titanik

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".