Od pronalaska olupien Titanika prošlo je 37 godina. Potonuli brod leži na dubini od oko 12.500 stopa, oko 370 nautičkih milja južno-jugoistočno od obale NJufaundlenda. Leži u dva glavna dela udaljena oko 2.000 stopa. Pramac je još prepoznatljiv po mnogim očuvanim interijerima, uprkos dotrajalosti i oštećenjima na morskom dnu.

LJudi koji su zaronili do Titanika kažu da se stanje olupine rapidno pogoršava. Predviđa se da će u bliskoj budućnosti većina njegovih bitnih delova potpuno razgraditi.

Neki delovi olupine su bili u iznenađujuće dobrom stanju, dok su dugi delovi izgubili svoje karakterisike. Najgore propadanje je primećeno na izloženoj bočnoj strani oficirskih kabina.

- Kapetanova kada je omiljena slika među entuzijastima Titanika, a toga sada nema. Čitava paluba se sa one strane urušila i poklopila prostorije oficira. Urušavanje i propadanje i dalje će napredovati - rekao je istoričar Titanika Parks Stepenson.

On tvrdi da će kosi dnevni krov pramčanog dela verovatno biti sledeći deo koji će se izgubiti, zatamnivši pogled na brodsku unutrašnjost. - Titanik se vraća prirodi - rekao je Stepenson.

Podsetimo, Titanik (najveći brod svog vremena) udario je u ledeni breg 1912. godine. Od 2.200 putnika i članova posade, poginulo je više od 1.500 ljudi.

Foto: Profimedia

 

- Na olupini Titanika se nalaze mikrobi koji prožidru gvožđe stvarajući "rustikalne" strukture, koje na kraju uništavaju metal. Ti stalaktiti od rđe koji vise sa olupine toliko su krhki da se na dodir mogu pretvoriti u oblak prašine - rekla je naučnica ekspedicije Kler Ficsimons sa univerziteta NJukasle, prenosi Morski.hr.

- Olupina je jedini svedok katastrofe na Titaniku. Svi koji su tad preživeli havariju, sada su preminuli, tako da mislim da je važno upotrebiti olupinu dok olupina još ima šta da kaže - rekao je Robert Blyht iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Grinviču.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".