Тајванска војска испалила је данас хице упозорења на кинески дрон који је летео изнад тајванског острвца у близини кинеске обале, изјавио је портпарол тајванских оружаних снага и потврдио да се беспилотна летелица вратила у Кину након испаљених хитаца, преноси Ројтерс.

Данас су први пут испаљени хици упозорења у једном оваквом инциденту.

Подсећамо, америчка администрација председника Џозефа Бајдена планира да затражи од Конгреса САД да одобри продају оружја Тајвану у вредности од 1,1 милијарду долара, укључујући 60 противбродских ракета и 100 ракета ваздух-ваздух, известио је портал Политико позивајући се на обавештене изворе.

Амерички званичници истичу своју сталну подршку влади у Тајпеју, а поједине ставке у процесу одобравања помоћи за Тајван могле би да буду објављене у наредним недељама или месецима, наводи британска агенција.

Пекинг је организовао до сада незабележене вежбе на мору и ваздуху око острва које сматра својом територијом, у знак протеста због посете Тајпеју председавајуће америчког Представничког дома Ненси Пелоси овог месеца, подижући тензије на највиши ниво у неколико деценија.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".