Недуго после посете председавајуће Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси делегација америчких конгресмена стигла је данас у дводневну посету Тајвану.


Петочлана делегација, коју предводи демократски сенатор Ед Марки из Масачусетса, састаће се са тајванским званичницима како би разговарали о односима САД и Тајвана, регионалној безбедности, трговини, инвестицијама и другим питањима, саопштио је Амерички Институт на Тајвану.

Фото: Тањуг/АП

 


Институт представља владу САД, која нема званичне везе са Тајваном, наводи АП.

Тајванска телевизија приказала је снимак авиона америчке владе који је слетео на на аеродрому Сонгсхан у Тајпеју, главном граду Тајвана.

Како се наводи у саопштењу, састанак се одвија у оквиру шире посете конгресмена Индо-пацифичком региону, пренео је Ројтерс.

Фото: Тањуг/АП

 

Из канцеларије тајванског председништва наводи се да ће се конгресмени сутра састати са председником Цаи Инг-Веијем.

- Посебно у тренутку када Кина подиже тензије у Тајванском мореузу и региону својим војним вежбама, делегација предвођена Маркијем поново демонстрира чврсту подршку америчког Конгреса Тајвану - наведено је у саопштењу тајванског лидера.

Фото: Тањуг/АП

 

Раније данас, тајванско министарство одбране саопштило је да опазило у и око Тајванског мореуза 22 кинеских војних авиона и шест бродова морнарице.

Тензије у Тајванском мореузу и целом азијско-пацифичком региону порасле су након посете Пелоси Тајвану 2. и 3. августа, након чега је кинеска војска одржала вишедневне вежбе великих размера.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".