Током времена сујеверје се толико укоренило у наше друштво да често несвесно обављамо поједине сујеверне радње.

Погледајте где су заправо настала веровања због којих радимо или избегавамо одређене ситнице јер се сматра да доносе срећу или несрећу.

Број 13

Страх од броја 13 вуче корене из нордијске митологије. У чувеној причи 12 богова је позвано да присуствује вечери у Валхали, граду богова. Тада је Локи, бог сукоба и зла упао на вечеру, повећавши број присутних на 13, а драма коју је изазвао утицала је на то да број 13 буде познат као проклет број.

Са друге стране, страх од петка 13. води порекло из хришћанства јер се верује да је Христ зарапет управо на овај дан, а број гостију на тајној вечери био је 12, са Јудом као 13. гостом.

Фото: Профимедиа

 

Пролазак испод мердевина

Прича да пролазак испод мердевина доноси несрећу настала је пре 5000 година у Старом Египту.

Мердевине наслоњене на зид формирају троугао који су Египћани сматрали тројством богова и пролазак кроз њега сматрао се скрнављењем ове светиње.

Фото: Профимедиа

 

"Да куцнем у дрво…"

Често кад говоримо о неким добрим стварима, имамо обичај да куцнемо у дрво да зли духови не би срећу претворили у несрећу.

Овај обичај води порекло од паганских племена која су обожавала дрвеће, а неки од њих су дрвеће користили за пророчанства. Верски ритуали које су упражњавале одређене племенске заједнице били су незамисливи без дрвећа, а Келти су сматрали да у дрвећу живе духови и богови.

Звезда падалица

Велики хеленски астроном Птоломеј сматрао је да су звезде падалице знак да богови вире са неба, па су тако људи кад год виде звезду падалицу замишљали жељу, не би ли је неки бог услишио, а ова пракса се одржала до данас.

Прекрштање прстију

Ова сујеверна радња најчешће се користи у свету и представља знак наде или жеље за одређеним исходом. Порекло прекрштања прстију налазимо у хришћанству и сматра се да су том радњом духови спречени да нам униште шансу за срећом.

Сломи ногу

Сломи ногу је идиом који се у позоришту користи да би се извођачу пожелела срећа, јер се сматра да срећно доноси несрећу.

Постоји неколико теорија иза овог израза, али је најстарија и највероватнија она из античке Грчке где људи у позориштима нису тапшали већ су своје задовољство исказивали лупањем ногама од под, а ако би то радили довољно дуго и јако, постојала је опасност да сломе ногу.

Сломљено огледало и седам година несреће

Постоји много теорија о томе где је настало ово веровање, а једна од њих је да се сматрало да одраз лика представља друго ја и да се разбијањем одраза повређује душа човека.

Стари Римљани су веровали да се живот човека обнавља сваких седам година, па је потребно толико да прође да би се човек опоравио од повређивања насталим услед разбијања свог одраза.

Друга теорија је заснована на практичним разлозима јер су огледала раније била јако ретка и скупа па би био проблем набавити ново ако се постојеће огледало разбије.

Фото: Профимедиа

 

Не окрећите хлеб наопако

Ово сујевјерје може уско да се повеже са религијом, што представља парадокс, јер хлеб осликава тело Исусово. Као последице појављују се: несташица новца (самим тим и хране), појављивање брадавица на руци којом је окренут, а ако се хлеб не врати назад цео дан ће бити наопак и у екстремнин случајевима болест и смрт најмлађег члана породице.

Седети на ћошку стола током јела

Према веровању, онај ко то ради неће се оженити (удати).

Звиждање у кући

Приликом обављања овога чина призивају се мишеви и пацови у кућу, а они могу да направе велику штету у дому.

Црвени конац око руке

Носи се против урока и магије. Обично се ставља деци. Посебно је потребно да некрштена деца носе црвени конац око руке јер су подложнија уроцима и злим чинима.

Фото: Профимедиа

 

 

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".