Најмање 23 људи је убијено, а 87 је рањено у уличним борбама у Триполију, саопштило је синоћ либијско министарство здравља.


Оно што се још зна, то је да је међу убијенима и 17 цивила.


Интензивне уличне борбе сукобљених либијских фракција избиле су током протекле ноћи у престоници Триполију и трајале су током дана.

Супарничке стране су интензивно размењивале ватру, а чуло се и неколико детонација.

Последњих неколико недеља око главног града Либије груписале су се и концентрисале супротстављене оружане фракције, а сукоби у центру Триполија ескалирали су због покушаја успостављања контроле над либијском владом, потврдили су очевици извештачу Ројтерса.



На сликама и видео снимцима који су објављени на мрежама виде се војна возила како јуре улицама, борци који пуцају и локално становништво које покушава да угаси пожаре.

Главни политички сукоб у Либији води се између владе националног јединства у Триполију са Абдулхамидом ал-Дбеибом на челу и ривалске фракције коју предводи Фати Башагом, а коју подржава парламент са седиштем на истоку земље.

 

Како наводи Би-Би-Си, било је извештаја о паљби и експлозијама из малокалибарског оружја у неколико области престонице.

Црни дим могао је да се види како се диже широм града.

Мисија Уједињених нација у Либији изразила је забринутост због окршаја и саопштила да су борбе укључивале "неселективно средње и тешко гранатирање цивилних насеља". УН су позвале на хитан прекид ватре.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".