Италијанска влада је три године касније доделила 2,3 милиона долара одштете његовој мајци и брату, известила је Тхе Лоцал Италиа пре неколико година.

Ђузепе је био дечак те 1993. године када је мафијаш који му се представио као полицајац, дошао до њега и рекао му да ће га одвести да види оца Сантина ди Матеа, који је у то време био под полицијском заштитом на тајном месту, јер је пристао да сведочи против бивших сарадника.

Лажни полицајац заправо је био сарадник Ђованија Бруска, познатијег под надимцима Свиња, Кољач и Егзекутор, будући да је убио чак 200 људи и био је познат као злогласни шеф мафије Салватореа 'Тота' Риина.

Фото: Јутјуб принтскрин/LA REPUBBLICA

 

 

Отмичари су мучили дечака скоро 800 дана и то између 1993. и 1996. године. Циљ отмичара био је, наравно, да се том уценом докопају Сантина, који је ухапшен због суделовања у убиству судије Ђованија Фалконеа, који је судио мафијашима.

Након хапшења, Сантино је пристао да помогне полицији у истрази откривајући све појединости о атентату и сведочио против мафије у Фалконеовом случају. Био је први који је пристао то да учини, пише Аллтхатсинтерестинг.

Отмица Ђузепеа ди Матеа била је покушај застрашивања његовог оца како би повукао сведочење и све исказе. Мафијашки отмичари чак су му послали фотографије на којима се видело како му муче сина. Сантино је покушао да га спасе, али безуспешно.

Коначно, након што је дечак у заробљеништву издржао 779 дана, а Сантиново сведочење још је било саставни део судског записника, Бруска је наредио отмичарима 'да се реше штенета'. Мафијаши су затим задавили дечака, а његово тело отопили су у киселини како би уништили доказе и онемогућили породици да организују сахрану.

Иначе, 25 година након што им је отет најстарији син, суд у Палерму на Сицилији, одлучио је да ће породици добити 2,3 милиона долара одштете, тачније 2019. године. и то из фонда који је основала италијанска влада за накнаду жртвама мафије.

У међувремену, Ђовани Бруска је ухапшен 1996. године након што је осуђен претходне године у одсутности због детонације бомбе која је убила Фалконеа. Осуђен је на више доживотних казни, али је 2021. пуштен из затвора након одслужене 25-годишње казне, што је наишло на бес и тугу породице оних које је усмртио.

Због сарадње, отац Ђузепеа ди Матеа, пуштен је из затвора 2002. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/LA REPUBBLICA

 

 

У интервјуу, Сантино је рекао да никада себи неће опростити због онога што се догодило његовом сину.

- Размишљам о тому сваки дан. Како могу постојати људи толико зли да тако поступају с дететом - рекао је у једном интервјуу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".