Мисија Уједињених нација у Либији саопштила је данас да "вероватно постоје масовне гробнице" које тек треба да се истраже, да их можда има и до 100, у граду где је откривено стотине тела, а истовремено је апелује на Триполи да настави са потрагом.


Извештај ће бити поднет ове недеље Високом комесаријату УН за људска права, а њему су детаљи како је милиција, коју је водило седморо браће, погубила и затворила стотине људи у периоду између 2016. и 2020. године, понекад државши их у малим објектима налик пећницама, названим "кутије", које су запаљене током испитивања, пренео је Ројтерс.

Докази независне комисије о киднаповању, убиствима и мучењу представљају један од "најневероватнијих" примера кршења људских права у турбулентном периоду од свргавања Моамера Гадафија 2011. године.

Међу жртвама су били инвалиди, као и жене и деца, наводи се у извештају написаном на 51 страници.

На основу сведочења и две посете Либији, мисија је оценила да постоје "разумне основе" да се каже да је милиција Канијат починила злочине против човечности.

Идентификована су четворица команданта који су директно учествовала у злоделима.

Либијске власти су већ пронашле 247 тела у масовним и појединачним гробницама у области Тархуна у западној Либији, а многи су и даље били везани лисицама, са повезима на очима.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".