Сара Плат, која је тада имала 16 година, била је са пријатељима на хокејашком турниру када су је наговорили да испроба изазов ''разбијање лобање“, који се састоји од тога да једна особа ''лебди" ослоњена на друге две док јој оне шутирајући је у ноге "не дозвољавају" да падне.

Међутим, док су њене другарице током изазова остале неповређене, Сара се озбиљно повредила, преноси "Мирор".

Она је хитно пребачена у болницу са преломом врата без осећаја у десној нози након што је пала.

 

 

- Мислили смо да ће снимање за ТикТок бити забавно и смешно. Искрено, нисам ни желела да снимамо тај изазов, али сам подлегла притиску вршњака, каже Сара која ни две године касније не може нормално да помера врат.

У болници, лекари су констатовали да је сломила три кости на врату и пет пршљенова, пише "Мирор".

Сада има 18 година и на срећу поново је стала на ноге, Сара још увек пати од компликација које развијају синдром постуралне тахикардије, због чега може да се онесвести.

Позивајући друге да не покушавају са изазовима, она је додала:

- Желим да покушам да учиним људе свеснијим да то не раде, јер би то могло да се заврши тако што ће неко бити повређен.

Њена мајка, Џејн Плат додаје да је права срећа то што се девојка опоравља и што је остала жива.

Стручњак за безбедност на интернету Џон Стејнс апелује на родитеље да обрате пажњу на то шта њихова деца раде на ТикТоку.

 

 

- Иако на тој платформи све изгледа лепо и шарено, постоји и јако мрачна страна мреже. Људи криве ТикТок, али људи који управљају платформом имају на милијарде корисника и не могу да гледају сваки видео снимак. Чак ни најбољи алгоритми на свету то не могу - рекао је Стејнс.

Случај малог Арчија

Да трагедије нису реткост показује и случај Арчија Батерсбија који је недавно преминуо након што је искључен са апарата за одржавање живота.

Његова мајка верује да је покушао изазов где се људи гуше док не падну у несвест.

Дечак (12) се никада није освестио и преминуо је раније овог месеца након што је суд одлучио да му треба искључити апарат за одржавање живота.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".