ВОЈСКА СРБИЈЕ АРТИЉЕРИЈА - НАМЕНА:

Артиљерија je род Копнене војске намењен за ватрену подршку и праћење борбених јединица. Располаже артиљеријским оруђима разних калибара и ракетним системима. Има специфичну организацију, обуку, употребу и носилац је артиљеријско-ракетних дејстава у оквиру борбених операција.

Фото:Јутјуб принтскрин/Министарство одбране и Војска Србије

 

ВОЈСКА СРБИЈЕ АРТИЉЕРИЈА - СПОСОБНОСТ:

Оспособљена је да остварује изненадну, снажну, тачну и ефикасну ватру у свим облицима оружане борбе и видовима и облицима борбених дејстава.

Ватреном подршком стварају се услови за слободан маневар сопственим снагама, спречава маневар непријатеља и утиче на његов морал. Резултати ватрене подршке исказују се кроз успоравање, неутралисање и уништавање непријатељевих снага за извођење операција.

Фото:Јутјуб принтскрин/Министарство одбране и Војска Србије

 

ВОЈСКА СРБИЈЕ АРТИЉЕРИЈА - ЗАДАЦИ:

У одређеним борбеним ситуацијама артиљерија може да извршава и посебне задатке: рушење и оштећење објеката командовања и војне инфраструктуре, отварање пролаза у минским и другим препрекама, образовање димних завеса ради ометања непријатеља при осматрању и дејству или прикривања покрета и дејстава сопствених јединица, изазивање пожара у одређеним објектима–рејонима непријатеља, осветљавање земљишта и образовање светлећих оријентира.

Артиљерија је род војске са великом ватреном моћи и све развијенијим маневарским способностима, на основу којих, уз правилну и правовремену употребу у подршци јединица копнене војске, има пресудан утицај на исход операција.

ВОЈСКА СРБИЈЕ АРТИЉЕРИЈА - МАНЕВАРСКЕ СПОСОБНОСТИ:

У употреби су и вишецевни ракетни лансери ракета. Највећи део је израђен у самоходној варијанти. За вучна оруђа израђена су моторна возила високих маневарских способности, по којима не заостају за гусеничарима. Развијена је широка палета артиљеријске муниције и ракета, са великом вероватноћом погађања циљева.

Фото:Јутјуб принтскрин/Министарство одбране и Војска Србије

 

ВОЈСКА СРБИЈЕ АРТИЉЕРИЈА НАОРУЖАЊЕ:

У оперативној употреби, налазе се:

Фото:Принтскрин/ВСРС

 

Набројани системи, груписани су у Мешовитој артиљеријској бригади, артиљеријским дивизионима у саставу бригада Копнене војске и Територијалних снага.

Пробој Солунског фронта, 14. септембра 1918. године у 8 сати, отпочео је најдужом артиљеријском припремом напада у историји ратова до тада. Војска у знак сећања на славне претке и њихове херојске подвиге, ми данас обележавамо 14. септембар као Дан рода артиљерије.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".