НАМЕНА ТИЕН-КУНГ 3:

Дизајниран је да се бави ваздушним претањем средњег и дугог домета, као што су борбени авиони, тактичке балистичке ракете кратког домета, ракете против радара и крстареће ракете. Има способност да истовремено ангажује више циљева и може да делује аутономно или као део групе више ешалона.

Производња оружног система ТК 3, такође познатог као Ски Бов 3, тренутно је у току и намерава да замени тајвански застарели систем Хавк САМ. Ски Бов 3 био је изложен на сајму авиона у Бахреину у јануару 2016.

Фото:Профимедиа

 

РАЗВОЈ ОРУЖЈА ТИЕН-КУНГ 3:

ТК 3 је трећа у серији ракета земља-ваздух Тиен Кунг. Интегрисан са полуактивним радарским трагачем за навођење, Тиен Кунг 1 (ТК 1) је прва ракета у серији. Ушао је у развој 1981. и прошао је тестове од 1986. Друга верзија, Тиен Кунг 2 (ТК 2), са активним радарским трагачем за самовођење, први пут је тестирана у мају 2002. године.

ФАЗА ДЕМОНСТРАЦИЈЕ И ВАЛИДАЦИЈЕ ТИЕН-КУНГ 3:

Фаза демонстрације и валидације ТК 3 почела је 1996. године, а инжењерски, производни и развојни радови су обављени између 2001. и 2009. Оружје је извршило свој први пробни лет 2001. године, представљено је 2007. и прошло је пробно испаљивање 2008. године.

Фото:Профимедиа

 

У 2009. години, тајванска војска је започела оперативно тестирање и евалуацију (ОТ&Е) како би проценила перформансе, ефикасност и параметре подобности ТК 3, што је завршено 2011. године.

Током испитивања, ракета је успешно пресрела мете и тактичке балистичке ракете са вероватноћом убијања једним ударцем. Такође је изводио истовремена гађања на више ваздушних циљева.

ДИЗАЈН И КАРАКТЕРИСТИКЕ РАКЕТНОГ СИСТЕМА ТИЕН-КУНГ 3:

Систем наоружања противваздушне одбране ТК 3 састоји се од ракета земља-ваздух, канистера и мобилних јединица за управљање ватром, укључујући радар са фазном решетком, комуникациони релеј, станицу за контролу ангажовања, лансер и опрему за електронику.

Систем командовања, контроле, комуникације, компјутера, обавештајне службе и надзора (Ц4ИС) помаже у побољшању способности противракетне одбране.

Фото:Профимедиа

 

Ракета земља-ваздух има четири репна пераја и лансира се вертикално. Усмерена бојева глава са високоенергетским фрагментима омогућава ракети да уништи циљеве са великом вероватноћом  (једним ударцем). Ракетни бацач има четири контејнера, који подржавају и ТК 3 и ТК 2 ракете.

КОМАНДА И КОНТРОЛА ТИЕН-КУНГ 3:

Мобилна ЕЦС команда и контролна станица омогућава ракетним оператерима да размењују информације са јединицама вишег ешалона. Опремљен је командним и контролним центром нивоа батерије и графичким корисничким интерфејсом.

Могућности ЕЦС-а укључују идентификацију мете, додељивање оружја, процену уништења, процену претње циља и контролу секвенце ватре. Нуди заштиту у биолошким и хемијским опасним окружењима.

Функција комуникационог релеја олакшава комуникацију преко оптичких влакана или бежичних мрежа.

НАВОЂЕЊЕ ТИЕН-КУНГ 3:

Активни радарски систем навођења у комбинацији са инерцијским навођењем на средини курса нуди побољшану прецизност и преживљавање. Смештен у носу пројектила, микроталасни трагач пружа навигационе информације високе прецизности током терминалне фазе.

У фази средњег курса, информације о циљевима које прати земаљски радар са фазном решетком се повезују са инерцијалном референтном јединицом на ракети, а подаци о ракети се повезују наниже са радаром.

Фото:Профимедиа

 

Има способност да лети хиперсоничним брзинама, а максимални домет је 200км.

Радар са фазном решетком може да прати балистичке ракете и друге циљеве са малим радарским пресеком. Његове карактеристике укључују могућност вишеструког праћења циљева, (идентификација, пријатељ или непријатељ), идентификацију мете и технике електронске противмере.

ПОГОН И ПЕРФОРМАНСЕ ТИЕН-КУНГ 3:

Једностепени погонски систем са високим специфичним импулсом и чврстим погонским горивом обезбеђује оружју супериорне перформансе убрзања и брзине.

Аеродинамичке снаге ракете омогућавају јој да пресреће високо маневарске циљеве. Има способност да лети хиперсоничним брзинама и има максимални домет од 200 км.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".