О томе како се у различитим деловима земље практикује различити обичаји на сахранама, сведочи објава једне кориснице друштвене мреже Твитер која је била изненађена праксом којој прибегавају прибегавају породице у неким деловима Србије.

"Да ли знате да негде постоји обичај да се поред сандука када се долази на сахрану оставља мало новца? Шокирала сам се када сам то видела, а онда сам схватила да је то веома практично јер се помаже породици када јој је финансијски најтеже јер су трошкови сахране прилично високи", написала је она, додајући касније у коментарима да поменута пракса налаже да се новац остави у сандук уколико је отворен или на њега ако је породица донела одлуку да ковчег буде затворен.

Неки су у коментарима признали да никада нису чули за овај обичај, док је другима исти био и те како познат, те су наводили и где се он нарочито поштује.

- Овде у Лазаревцу и околини је тако. Мене је то зачудило као и књига са списком поклона на свадби и крштењу - гласио је један од коментара.

 - Да, "на кости" је израз, користи се за погребне трошкове и "не уноси се у кућу - појаснио је други корисник.

- У Војводини се то не ради. Код очевих у Босни да...

- Код нас је обичај да се новац стави код слике преминулог ко долази кући да изјави саучешће. На гробљу само они који нису посетили дом преминулог. Гори ми је обичај у нашим селима постављање ручка док је преминули у дворишту, јер је гробље даље. Пуно је паганских обичаја...

Фото: Профимедиа

 

- У Шумадији је то обичај, тзв. паре на кости. Обично се на сандук стави пешкир или послужавник за ту намену. Мени је то доста без везе обичај и нисам ставила ништа недавно када ми је мајка умрла, али свеједно су људи остављали новац.

- У Мачви је обичај такође. Увек се остави нешто новца (обично буде између 500 и 2.000 динара). Ја сам мислила да је тако свуда.

- По селима у околини Ваљева то се зове "на груди"... ставља се колико ко може на груди покојника, паре скупља његов син или мушко из куће и служи да породица има за трошкове око сахране, тајне вечере...

Неки од корисника Твитера навели су и да није необично да сав новац, који ожалошћени оставе на сандуку, узима свештеник који обавља опело.

"Понегде је обичај да то поп покупи", "Зависи како где, у Шумадији тај новац (ако није баш млад човек/жена) иде цркви тј. попу", били су неки од коментара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".