O tome kako se u različitim delovima zemlje praktikuje različiti običaji na sahranama, svedoči objava jedne korisnice društvene mreže Tviter koja je bila iznenađena praksom kojoj pribegavaju pribegavaju porodice u nekim delovima Srbije.

"Da li znate da negde postoji običaj da se pored sanduka kada se dolazi na sahranu ostavlja malo novca? Šokirala sam se kada sam to videla, a onda sam shvatila da je to veoma praktično jer se pomaže porodici kada joj je finansijski najteže jer su troškovi sahrane prilično visoki", napisala je ona, dodajući kasnije u komentarima da pomenuta praksa nalaže da se novac ostavi u sanduk ukoliko je otvoren ili na njega ako je porodica donela odluku da kovčeg bude zatvoren.

Neki su u komentarima priznali da nikada nisu čuli za ovaj običaj, dok je drugima isti bio i te kako poznat, te su navodili i gde se on naročito poštuje.

- Ovde u Lazarevcu i okolini je tako. Mene je to začudilo kao i knjiga sa spiskom poklona na svadbi i krštenju - glasio je jedan od komentara.

 - Da, "na kosti" je izraz, koristi se za pogrebne troškove i "ne unosi se u kuću - pojasnio je drugi korisnik.

- U Vojvodini se to ne radi. Kod očevih u Bosni da...

- Kod nas je običaj da se novac stavi kod slike preminulog ko dolazi kući da izjavi saučešće. Na groblju samo oni koji nisu posetili dom preminulog. Gori mi je običaj u našim selima postavljanje ručka dok je preminuli u dvorištu, jer je groblje dalje. Puno je paganskih običaja...

Foto: Profimedia

 

- U Šumadiji je to običaj, tzv. pare na kosti. Obično se na sanduk stavi peškir ili poslužavnik za tu namenu. Meni je to dosta bez veze običaj i nisam stavila ništa nedavno kada mi je majka umrla, ali svejedno su ljudi ostavljali novac.

- U Mačvi je običaj takođe. Uvek se ostavi nešto novca (obično bude između 500 i 2.000 dinara). Ja sam mislila da je tako svuda.

- Po selima u okolini Valjeva to se zove "na grudi"... stavlja se koliko ko može na grudi pokojnika, pare skuplja njegov sin ili muško iz kuće i služi da porodica ima za troškove oko sahrane, tajne večere...

Neki od korisnika Tvitera naveli su i da nije neobično da sav novac, koji ožalošćeni ostave na sanduku, uzima sveštenik koji obavlja opelo.

"Ponegde je običaj da to pop pokupi", "Zavisi kako gde, u Šumadiji taj novac (ako nije baš mlad čovek/žena) ide crkvi tj. popu", bili su neki od komentara.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".