Несрећа у којој је трагично настрадала принцеза Дајана са својим вереником Додијем Ал-Фаједом већ више од четврт века је прекривена велом тајни. Тај страшан удес је једино преживео њихов телохранитељ Тревор Рис, који је после много година виђен у јавности са породицом.

Бивши падобранац живи са супругом Ен, која ради као учитељица, њихово двоје деце и псом у кући вредној 500.000 фунти у Освестрију у Шропширу. А данас је шеф обезбеђења у АстраЗенеци.

 

Фото: Профимедиа

 

 

- Његов живот је сада миран. Он се сигурно не додворава јавности нити да много говори о томе. Покушао је да настави даље са својим животом - рекао је извор за "Сан".

Иако га је дуго прогањала судбина принцезе Дајане.

 

Неизбрисиви трагови ужаса на његовом лицу

Рис-Џонс је у удесу 31. августа 1997. задобио је тешке повреде главе и грудног коша, провео је 10 дана у коми, а хирурзи су му реконструисали лице уз помоћ 150 делова од титанијума, направљеним према његовој старој фотографији.

То нису биле једине последице. Наиме, Рис је после удеса доживео "дубоку" амнезију и могао је да комуницира само шапутањем и записивањем ствари. Запањујуће је да је поново радио за Мохамеда Ал-Фаједа шест месеци након погибије сина овог милијардер.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, дао отказ и одлучио је да је времен да наставио даље, зато се и вратио у свој родни Шропшир и неко време радио у локалној спортској радњи. Али, богатство је зарадио радећи за нафтног гиганта "Халлибуртон", где је био и шеф обезбеђења тексашке фирме током рата у Ираку.

Право је чудо како је преживео

Рис-Џонс био је на месту сувозача на предњем седишту у Мерцедесу када се догодила несрећа у Паризу. Имао је тада 29 година, а свака кост на његовом лицу била је поломљена. Задобио је тешке повреде грудног коша. Оно што му је сачувало живот био је ваздушни јастук.

Након несреће Рис-Џонс је рекао да се практично не сећа шта се догодило и да је последње чега се сећа то да је ушао у Мерцедес који је чекао испред хотела Риц у Граду светлости.

Фото: Профимедиа

 

 

- Желео бих да знам шта се догодило - рекао је у интервјуу непосредно пре него што је његова књига "Прича о телохранитељу" објављена 2000. године.

Само се присетио да је принцеза позивала Додија Фаједа, да их је јурио бели фијат уно и да возач Анри Пол, запослен код Фаједа, није био видно пијан.

Провео је месец дана у болници и скоро да није могао да говори. Упркос томе, у року од годину дана је поново играо рагби, као што му је француски хирург обећао.

Бројне теорије завере

Неизоставно је било да се осврне и на све теорије завере које су се поменуле током ових 25 година.

- Ја сам једина особа која може да каже људима истину, а ја не могу да се сетим. Било би лако када бих се сетио. Могао бих да кажем људима и сво ово сра*е би се завршило. То је била несрећа која је могла да се избегне. А Дајана...  - истакао је Рис.

У интервјуу за "Ирисх Тимес" 2000. године рекао је да нема никаквих личних осећања према Дајани, осим што ју је описао као жену са којом можеш да одеш у паб, што је од њега прилично велик комплимент.

 

Фото:Танјуг/АП

 

 

За несрећу не осећа никакву кривицу, осим одговорности "што се то догодило у његовој смени.

- Ја то сматрам несрећом која се могла избећи. Анри Пол је погрешио што је сео за волан аутомобила када је знао да је пио. Није рекао ни нама ни Додију да није способан да вози. То је била грешка. Прихватио сам званични налаз. Била је то несрећа због вожње у алкохолисаном стању изазвана прекомерном брзином. И то је оно што се догодило - додао је.

Учествовао и у рату

Син војног хирурга и медицинске сестре има двојицу браће, а 1987. пријавио се у први батаљон падобранског пука, одслужио је у Северној Ирској и добио орден опште службе. Бивши телохранитељ је током рата у Ираку обављао важан посао у Америци о чему је причао и његов пријатељ.

Фото: Профимедиа

 

 

"Истрага Дајана: смрт у Паризу" открива непознате детаље о принцези

То је нови документарац о несрећи у Паризу који је јуче почео да се емитује на Каналу 4. У њему се између осталог истиче зашто се годинама занемаривало то да је Леди Ди била уплашена за свој живот пре несреће. Рекла је то свом адвокату, а затим је то пренето Скотланд јарду који те податке није предао француској полицији због, како се претпоставља, намере да заштити углед краљевске британске породице. Важан саговорник у документарцу је француска детективка Мартин Монтеи, која је била на месту несреће.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелица Сретеновић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".