Државни прогностичари су најавили престанак таласа врелог времена, који траје више од два месеца, наводећи да са запада стиже хладни ваздушни фронт, док се на југоистоку земље приближава тајфун, преноси Ројтрерс.

У Кини је 12. дан узастопно на снази „црвени метеоаларм“, а очекује се да ће температуре пасти у деловима централне Кине до среде, а у Сечуану и Чонгкингу од 29. августа, објавио је Национални метеоролошки центар на свом званичном налогу на друштвеној мрежи Веибо.

Власти су такође данас огласиле "црвени аларм", упозоравајући да је ситуација "изузетно опасна" у шумским областима централног и јужног Чонгкинга и источног Сечуана, известила је званична кинеска новинска агенција.

Чонгкинг и Сечуан, у којима је овог лета било 80 посто мање падавина него током нормалних година, морали су да се изборе са чак 19 шумских пожара од 14. августа, према подацима финансијске медијске компаније Кајшин. За сада није пријављена ни једна жртва.

Провинције Ðијанси, Хунан и Гуиџоу ђсу у стању високе приправности због шумских и пожара ниског растиња, упозорило је кинеско Министарство за ванредне ситуације данас.

У саопштењу министарства се наводи да је држава упутила више од 2.800 ватрогасаца у Чонгкинг и Сечуан да помогну у гашењу пожара.

Пољопривредници у Чонгкингу су такође инсталирали импровизоване системе за наводњавање како би спасили усеве и раде ноћу да би избегли екстремне врућине, показују фотографије објављене на друштвеним мрежама.

Очекује се да ће утицај дуге суше потрајати и следећег месеца, што предсатвља ризик за јесењу жетву, рекли су владини званичници.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".