Чубрило прогнозира да ће други део седмице и први део следеће недеље бити сунчанији и топлији уз ређу појаву пљускова док је око 31. августа могуће ново освежење уз падавине. Наводи и да прорачун по питању количине падавина за период до краја септембра има падавински суфицит и до 175 одсто изнад просека.

- Под утицајем висинског циклона у уторак и среду биће промењиво облачно и нестабилно, понегде уз грмљавинске пљускове, а од среде и топлије - наводи метеоролог у временској прогнози.

Чубрило за среду предвиђа дневни максимум до 29 степени и наводи да ће у атмосфери бити више енергије у односу на претходне дане.

- Ветар ће углавном бити слаб западни и северозападни. Само у зони пљускова на кратко врло јак. Од четвртка ће висински циклон сасвим ослабити, али ће атмосфера и даље бити нестабилна тако да би понегде могло доћи до локалног, али врло јаког грмљавинско олујног развоја. Крајем недеље и у првом делу наредне топлије уз максимуме до 31 степен - наводи метеоролог.

Додаје да око 31. августа стоји сигнал за могуће ново погоршање и освежење уз честе пљускове.

- Прорачун дугорочног ЕЦМWФ модела је врло оптимистичан по питању акумулације падавина за наш део Европе. Прорачун сеже до 2. октобра и сугерише да би тај део за нашу област требао бити кишовитији од просека. Понегде чак и око 175 одсто. Тај део године је релативно сиромашан падавинама, тако да би позитивно одступање било идеално јер углавном не би доносило проблеме са вишком воде, али би почело враћати дубинску влагу и полако подизати водостај већих река - наводи метеоролог.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".