Čubrilo prognozira da će drugi deo sedmice i prvi deo sledeće nedelje biti sunčaniji i topliji uz ređu pojavu pljuskova dok je oko 31. avgusta moguće novo osveženje uz padavine. Navodi i da proračun po pitanju količine padavina za period do kraja septembra ima padavinski suficit i do 175 odsto iznad proseka.

- Pod uticajem visinskog ciklona u utorak i sredu biće promenjivo oblačno i nestabilno, ponegde uz grmljavinske pljuskove, a od srede i toplije - navodi meteorolog u vremenskoj prognozi.

Čubrilo za sredu predviđa dnevni maksimum do 29 stepeni i navodi da će u atmosferi biti više energije u odnosu na prethodne dane.

- Vetar će uglavnom biti slab zapadni i severozapadni. Samo u zoni pljuskova na kratko vrlo jak. Od četvrtka će visinski ciklon sasvim oslabiti, ali će atmosfera i dalje biti nestabilna tako da bi ponegde moglo doći do lokalnog, ali vrlo jakog grmljavinsko olujnog razvoja. Krajem nedelje i u prvom delu naredne toplije uz maksimume do 31 stepen - navodi meteorolog.

Dodaje da oko 31. avgusta stoji signal za moguće novo pogoršanje i osveženje uz česte pljuskove.

- Proračun dugoročnog ECMWF modela je vrlo optimističan po pitanju akumulacije padavina za naš deo Evrope. Proračun seže do 2. oktobra i sugeriše da bi taj deo za našu oblast trebao biti kišovitiji od proseka. Ponegde čak i oko 175 odsto. Taj deo godine je relativno siromašan padavinama, tako da bi pozitivno odstupanje bilo idealno jer uglavnom ne bi donosilo probleme sa viškom vode, ali bi počelo vraćati dubinsku vlagu i polako podizati vodostaj većih reka - navodi meteorolog.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".