Мештани и туристи на хрватском острву Молат су избезумљени блиским сусретима са вепровима. Огроман број њих ноћу улази у баште, па је Ловачко друштво принуђено на акцију.

– То је најезда, али коначно имамо план да их прво обуздамо, па да их се потпуно решимо – каже Томислав Дражовић, председник Ловачког друштва „Голуб“ Молат.

Он је додао да ће ову несвакидашњу најезду покушати да регулишу тако што ће намамити свиње ван насељених места.

– Ево, имамо неколико дана да им донесемо храну и пиће. Свиње долазе међу људе јер су гладне и жедне. Сада им на два километра од насеља делимо кукуруз, разно поврц́е и воду. Тако ће не треба долазити у насеље – каже Дражовић, преноси Нет.хр.

 

 

Да су ове животиње постале озбиљна напаст сведочи и један рибар

– Молат је пун дивљих свиња. Угушили су нас. Једу све по баштама, улазе у куће. Како су стигли? Лепо, купање – рекао је за Слободну Далмацију рибар.

Како пишу хрватски медији управо је наручена нова серија кукуруза из Славоније, а у току је набавка специјалне течности које свињама смрде.

– Не приближавају се. Уз помоћ пумпи ћемо ускоро прскати око три најугроженија насеља Молат, Бргуље и Запунтел. То ће свакако помоћи, а храну им за сада носимо ван места – каже Дражовић и истиче, да према закону не постоје препреке за одстрел дивљих свиња на острву Молат.

– Сада је туристичка сезона, а ми ћемо то урадити у септембру. Од Министарства пољопривреде затражили смо маркице за одстрел. Када се организујемо, сваки ловац ће добити посебну дозволу, а од ловца марку за дивљу свињу која је одстрељена. Месо потом иде на преглед, а остаци на специјални отпад. Тражили смо вец́и број маркица, јер је острво преплављено овим животињама, а ми ц́емо организовати лов – каже Дражовић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".