Meštani i turisti na hrvatskom ostrvu Molat su izbezumljeni bliskim susretima sa veprovima. Ogroman broj njih noću ulazi u bašte, pa je Lovačko društvo prinuđeno na akciju.

– To je najezda, ali konačno imamo plan da ih prvo obuzdamo, pa da ih se potpuno rešimo – kaže Tomislav Dražović, predsednik Lovačkog društva „Golub“ Molat.

On je dodao da će ovu nesvakidašnju najezdu pokušati da regulišu tako što će namamiti svinje van naseljenih mesta.

– Evo, imamo nekoliko dana da im donesemo hranu i piće. Svinje dolaze među ljude jer su gladne i žedne. Sada im na dva kilometra od naselja delimo kukuruz, razno povrće i vodu. Tako će ne treba dolaziti u naselje – kaže Dražović, prenosi Net.hr.

 

 

Da su ove životinje postale ozbiljna napast svedoči i jedan ribar

– Molat je pun divljih svinja. Ugušili su nas. Jedu sve po baštama, ulaze u kuće. Kako su stigli? Lepo, kupanje – rekao je za Slobodnu Dalmaciju ribar.

Kako pišu hrvatski mediji upravo je naručena nova serija kukuruza iz Slavonije, a u toku je nabavka specijalne tečnosti koje svinjama smrde.

– Ne približavaju se. Uz pomoć pumpi ćemo uskoro prskati oko tri najugroženija naselja Molat, Brgulje i Zapuntel. To će svakako pomoći, a hranu im za sada nosimo van mesta – kaže Dražović i ističe, da prema zakonu ne postoje prepreke za odstrel divljih svinja na ostrvu Molat.

– Sada je turistička sezona, a mi ćemo to uraditi u septembru. Od Ministarstva poljoprivrede zatražili smo markice za odstrel. Kada se organizujemo, svaki lovac će dobiti posebnu dozvolu, a od lovca marku za divlju svinju koja je odstreljena. Meso potom ide na pregled, a ostaci na specijalni otpad. Tražili smo veći broj markica, jer je ostrvo preplavljeno ovim životinjama, a mi ćemo organizovati lov – kaže Dražović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".