Жене које нису конзумирале зелени чај у менопаузи, имале су виши ризик од остеопеније и остеопорозе у лумбалном делу кичме и бутној кости. 

Зелени чај погодан је за уношење калцијума, а особе које га нису пиле, нису ни имале калцијум. 

Овај чај због кофеина који садржи помаже у побољшавању имунитета и расположења, али и помаже у топљењу килограма, вирусних и бактеријских инфекција. Спречава остеропорозу- губитак коштане масе која кости чини крхким, па смо због тога склони преломима. Овој болести су склона оба пола, а најчешће жене у менопаузи и особе којима је ниво естрогена смањен. 

Фото: Профимедиа

 

Процењује се да свака четврта жена болује од овог поремећаја у шестој деценији, а да није ни упућена у то. 

Интересантан је податак да су тајвански стручњаци код жена старих око 74 година приметили да квалитетнију густину костију имају оне које свакодневно пију зелени чај.

— Флуор успорава губитак коштане масе док флавоноид побољшава коштану масу. Друге две супстанце зеленог чаја — полифенол и танин — такође помажу у побољшању коштане масе — објавио је др Чанг Јин-фан из Националне универзитетске болнице "Ченг Кунг".

За зелени чај, иначе, многи кажу да је најздравији чај на свету.

Зелени чај се вековима користи у азијској традиционалној медицини, због низа позитивних ефеката који су примећени приликом његове конзумације.

Зелени чај је користан захваљујући полифенонима, биљним једињењима које има у великој количини и која су доказани борац против слободних радикала, једињења која оштећују ћелије.

Такође побољшава когнитивне способности ― истраживање стручњака Универзитета у Базелу показало је да зелени чај позитивно делује на радну меморију, односну ону коју користимо свакодневно. Поред тога, добро је познато да полифеноли из зеленог чаја смањују ризик за настанак Алцхајмерове болести.

(Глоси)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".