Žene koje nisu konzumirale zeleni čaj u menopauzi, imale su viši rizik od osteopenije i osteoporoze u lumbalnom delu kičme i butnoj kosti. 

Zeleni čaj pogodan je za unošenje kalcijuma, a osobe koje ga nisu pile, nisu ni imale kalcijum. 

Ovaj čaj zbog kofeina koji sadrži pomaže u poboljšavanju imuniteta i raspoloženja, ali i pomaže u topljenju kilograma, virusnih i bakterijskih infekcija. Sprečava osteroporozu- gubitak koštane mase koja kosti čini krhkim, pa smo zbog toga skloni prelomima. Ovoj bolesti su sklona oba pola, a najčešće žene u menopauzi i osobe kojima je nivo estrogena smanjen. 

Foto: Profimedia

 

Procenjuje se da svaka četvrta žena boluje od ovog poremećaja u šestoj deceniji, a da nije ni upućena u to. 

Interesantan je podatak da su tajvanski stručnjaci kod žena starih oko 74 godina primetili da kvalitetniju gustinu kostiju imaju one koje svakodnevno piju zeleni čaj.

— Fluor usporava gubitak koštane mase dok flavonoid poboljšava koštanu masu. Druge dve supstance zelenog čaja — polifenol i tanin — takođe pomažu u poboljšanju koštane mase — objavio je dr Čang Jin-fan iz Nacionalne univerzitetske bolnice "Čeng Kung".

Za zeleni čaj, inače, mnogi kažu da je najzdraviji čaj na svetu.

Zeleni čaj se vekovima koristi u azijskoj tradicionalnoj medicini, zbog niza pozitivnih efekata koji su primećeni prilikom njegove konzumacije.

Zeleni čaj je koristan zahvaljujući polifenonima, biljnim jedinjenjima koje ima u velikoj količini i koja su dokazani borac protiv slobodnih radikala, jedinjenja koja oštećuju ćelije.

Takođe poboljšava kognitivne sposobnosti ― istraživanje stručnjaka Univerziteta u Bazelu pokazalo je da zeleni čaj pozitivno deluje na radnu memoriju, odnosnu onu koju koristimo svakodnevno. Pored toga, dobro je poznato da polifenoli iz zelenog čaja smanjuju rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

(Glosi)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".