Палестински председник Махмоуд Абас позвао је Немачку и друге европске земље да признају државност Палестине и да подрже напоре које он улаже у проналажење решења блискоисточног сукоба.


У извештају турске агенције Анадолија се наводи да је Абас поручио да би признавање државности Палестине помогло и подржало проналажење решења.

-Све што желимо је слобода и стабилност у сувереној и демократској држави у којој ће сви грађани уживати једнака права - рекао је Абас критикујући владу Израела због подривања мировних напора и примену "система апартхејда" против палестинског народа.

Фото: Јутјуб принтскрин/NBC News

 


- Палестина је под вишедеценијском окупацијом и томе мора доћи крај - поручио је Абас и посебно нагласио да би признавањем палестинске државност од стране више земаља Палестина добила пуноправно чланство у Уједињеним нацијама што би дало подстицај преговарачком процесу и олакшало проналажење решења за израелско-палестински сукоб.

Немачки канцелар Олаф Шолц је изразио подршку своје владе решењу о две државе и критиковао је ширење јеврејских насеља које је довело до избијања нових напетости у региону.

Међутим Шолц је указао да са Абасом има бројних разлика у ставовима, укључујући и опис Израела као "државе апартхејда".

- Мислим да то не описује тачно ову ситуацију - рекао је Шолц истакавши да ће влада Немачке наставити да подржава међународне напоре за постизање политичког решења блискоисточног сукоба, а не једностраних иницијатива које би могле да подрију такве напоре.

- Палестина има статус посматрача у УН и не мислим да је сада прави тренутак да се то мења - поручио је Шолц.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".