Palestinski predsednik Mahmoud Abas pozvao je Nemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i da podrže napore koje on ulaže u pronalaženje rešenja bliskoistočnog sukoba.


U izveštaju turske agencije Anadolija se navodi da je Abas poručio da bi priznavanje državnosti Palestine pomoglo i podržalo pronalaženje rešenja.

-Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi u kojoj će svi građani uživati jednaka prava - rekao je Abas kritikujući vladu Izraela zbog podrivanja mirovnih napora i primenu "sistema aparthejda" protiv palestinskog naroda.

Foto: Jutjub printskrin/NBC News

 


- Palestina je pod višedecenijskom okupacijom i tome mora doći kraj - poručio je Abas i posebno naglasio da bi priznavanjem palestinske državnost od strane više zemalja Palestina dobila punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što bi dalo podsticaj pregovaračkom procesu i olakšalo pronalaženje rešenja za izraelsko-palestinski sukob.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izrazio podršku svoje vlade rešenju o dve države i kritikovao je širenje jevrejskih naselja koje je dovelo do izbijanja novih napetosti u regionu.

Međutim Šolc je ukazao da sa Abasom ima brojnih razlika u stavovima, uključujući i opis Izraela kao "države aparthejda".

- Mislim da to ne opisuje tačno ovu situaciju - rekao je Šolc istakavši da će vlada Nemačke nastaviti da podržava međunarodne napore za postizanje političkog rešenja bliskoistočnog sukoba, a ne jednostranih inicijativa koje bi mogle da podriju takve napore.

- Palestina ima status posmatrača u UN i ne mislim da je sada pravi trenutak da se to menja - poručio je Šolc.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".