Инфлација прехрамбених производа у Великој Британији достигла је у августу 11,6 одсто, при чему су им годишњи издаци за намирнице порасли за 533 фунте (642 долара) у време најгоре кризе трошкова живота у последњих неколико деценија, према резултатима истраживања објављеним данас.

Агенција за истраживање тржишта Кантар истиче да је реч о највишој стопи инфлације прехрамбених производа од када је пре 14 година почела да прати цене у супермаркетима, преноси Ројтерс.

Због раста цена, Британци се све више окрећу куповини робних марки домаћих трговаца како би смањили недељне трошкове куповина, додаје се у саопштењу Кантара. Продаја робних марки домаћих супермаркета је порасла за 7,3 одсто, али продаја брендираних артикала има тржишни удео од око једне половине, што је највиши ниво, према резултатима истраживања.

- Током прошлог месеца смо уочили да трговци на мало проширују палету и рекламирање сопствених производа широм продавница како би подстакли потражњу. Стога не изненађује што видимо да купци мењају животне навике како би се изборили са додатним расходима из кућних буџета - каже Фрејзер Мекевит, шеф за истраживање малопродаје и навика потрошача у Кантару.

Према његовим речима, најбржи раст бележе цене производа као што су путер, млеко и живинско месо.

Фото: Профимедиа

 

 

Банка Енглеске је проценила да ће инфлација у Уједињеном Краљевству достићи врхунац од 13,3 посто у октобру, што је највиши ниво од 1980. Раст инфлација је углавном изазван скоком цена енергије, заједно с проблемима проистеклим од изласка Британије из ЕУ и поремећајима у ланцу снабдевања који су се погоршали након руског напада на Украјину

Дисконтни ланац Лидл остао је најбрже растући трговац мешовите робе у Британији, с растом продаје од 17,9 посто у протеклих 12 седмица.

Према подацима Кантара, Британци су реаговали на топлотне таласе у јулу и августу повећаном куповином минералне воде и безалкохолних пића у последње четири недеље за 23 одсто, односно за 10 одсто респективно, додаје Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".