Inflacija prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostigla je u avgustu 11,6 odsto, pri čemu su im godišnji izdaci za namirnice porasli za 533 funte (642 dolara) u vreme najgore krize troškova života u poslednjih nekoliko decenija, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas.

Agencija za istraživanje tržišta Kantar ističe da je reč o najvišoj stopi inflacije prehrambenih proizvoda od kada je pre 14 godina počela da prati cene u supermarketima, prenosi Rojters.

Zbog rasta cena, Britanci se sve više okreću kupovini robnih marki domaćih trgovaca kako bi smanjili nedeljne troškove kupovina, dodaje se u saopštenju Kantara. Prodaja robnih marki domaćih supermarketa je porasla za 7,3 odsto, ali prodaja brendiranih artikala ima tržišni udeo od oko jedne polovine, što je najviši nivo, prema rezultatima istraživanja.

- Tokom prošlog meseca smo uočili da trgovci na malo proširuju paletu i reklamiranje sopstvenih proizvoda širom prodavnica kako bi podstakli potražnju. Stoga ne iznenađuje što vidimo da kupci menjaju životne navike kako bi se izborili sa dodatnim rashodima iz kućnih budžeta - kaže Frejzer Mekevit, šef za istraživanje maloprodaje i navika potrošača u Kantaru.

Prema njegovim rečima, najbrži rast beleže cene proizvoda kao što su puter, mleko i živinsko meso.

Foto: Profimedia

 

 

Banka Engleske je procenila da će inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići vrhunac od 13,3 posto u oktobru, što je najviši nivo od 1980. Rast inflacija je uglavnom izazvan skokom cena energije, zajedno s problemima proisteklim od izlaska Britanije iz EU i poremećajima u lancu snabdevanja koji su se pogoršali nakon ruskog napada na Ukrajinu

Diskontni lanac Lidl ostao je najbrže rastući trgovac mešovite robe u Britaniji, s rastom prodaje od 17,9 posto u proteklih 12 sedmica.

Prema podacima Kantara, Britanci su reagovali na toplotne talase u julu i avgustu povećanom kupovinom mineralne vode i bezalkoholnih pića u poslednje četiri nedelje za 23 odsto, odnosno za 10 odsto respektivno, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".