- Роним готово целу годину, али никада нисам видела оволико ракова паукова на једном месту - изјавила је за Метро фотографкиња. - На први поглед изгледало је да плажа није пешчана, већ да је дно пуно тамног камења, али испоставило се да је реч о хиљадама ракова у мору које нам досеже до колена. Било је невероватно. Настојала сам да плутам над њима и да пазим да их не згазим - објашњава Лоу која се, за разлику од већине купача није препала ненаданих гостију те је узела свој апарат у руке и снимила несвакидашње призоре.

Остали су радије заузели позиције у оближњим кафићима и одустали од планираног природног спа третмана у фином морском песку.

Откуд ракови у плићаку?

За овај својеврсни "скуп" у плићаку Портгвиден плаже криве су климатске промене, односно пораст температура мора, због чега бројне морске врсте шире своја станишта.

Ракови долазе у оволиком броју како би се заштили од грабљиваца и осталих претњи. То се потврдило у овом случају у којем су бројношћу запрепастили купаче и истерали их из мора. Дивовски ракови пауци препознатљиви су по својим раширеним ногама и клијештима, по којима су и добили име. Њихов угриз је отрован за мања створења, али потпуно безопасан за људе.

У плићак су дошли како би одбацили старе љуштуре и потом се у новом руху вратили у дубине.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".