Током интензивног вишесатног менталног напора неуротрансмитер глутамат накупља се у делу мозга, познатом као префронтални кортекс, утврдио је тим научника предвођен Антониусом Wиехлером из болнице Питие-Салпетриере у Паризу.

То је подручје мозга активно када правите планове или решавате сложене проблеме.

Когнитивни умор

Накупљање глутамата узрокује когнитивни умор, што нас тера да се окренемо активностима које нас више задовољавају, открили су научници у својој студији објављеној у часопису Цуррент Биологy.

Према тиму, резултати показују да когнитивни рад доводи до функционалне промене мозга. У том процесу умор је средство постизања циља, јер узрокује да људи прекидају свој рад, допуштајући мозгу да настави са својим општим функцијама.

У истраживању научници су користили посебне поступке који су омогућили праћење концентрације одређених молекула у мозгу неколико пута дневно. Радили су са две групе испитаника: једни су морали решавати тешке задатке, док су други добили релативно лаке когнитивне вежбе.

Фото: Профимедиа

 

Пораст концентрације глутамата

На крају дана захтеван ментални напор резултирао је већом концентрацијом глутамата у префронталном кортексу од лаганог когнитивног рада.

Према неурофизичару Харалду Моеллеру са Института Маx Планцк за људске когнитивне и мождане науке у Леипзигу у Немачкој, пораст концентрације глутамата од неколико посто, примећен је много пута уз циљану стимулацију различитих регија мозга - на примјер, видног система.

Међутим, када је стимулација завршила, дошло је до релативно брзог пада.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".