Мерцедеске

Два солитера сачињена од три крака у облику лога аутомобилског бренда Мерцедес представљају праву знаменитост у Блоку 38, тачније у Булевару Милутина Миланковића.

Фото: принтскрин гоогле еартх

 

Интересантно, низ година након што су ова два солитера изграђена, одмах преко пута њих Мерцедес је отворио свој продајни салон. Случајност или маркетиншки добар потез, до данас, није познато.

Пет идиота

Ово је назив за пет солитера који усамљени стоје на Бањици, релативно близу Војно-медицинске академије. Носе адресу Црнотравске улице и овај необичан надимак који станарима није баш мио, тако да га ни не користе.

Фото: Јутјуб принтскрин/лигхт2тубе

 

Порекло овог надимка није познато, али постоје претпоставке и шале.

Прва верзија каже да је "ласкави" надимак блок зграда зарадио јер стоје сами и одвојени један од другог. Наводно то је урађено како би формирали петокраку, симбол Југославије, али је облик мало "побегао" па звезда није баш правилна па солитери нису звезда него пет идиота.

Тоблероне са Богословије

Богословија је крај Београда на крају Рузвелтове улице који је обележен Богословским факултетом, кружним током и необичним солитером познатим под именом Тоблероне.

Фото: принтскрин гоогле еартх

 

Зграда је назив заслужила својим истуреним ћошковима и терасама који чине да подсећа на познату посластицу.

Кинески зид

Кинески зид, који понекад зову, најдужи је стамбени објекат у Европи. Дугачак је чак 1.000 метара и има чак 62 улаза, а смештен је у Блоку 21. Зграда је подигнута шездесетих година прошлог века и пригрлила је чак четири адресе - Булевар Михајла Пупина, Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића и Антифашистичке борбе.

Фото: принтскрин гоогле еартх

 

Кривудав облик ове стамбене зграде утицао је на то да је неки Београђани зову и Меандар или Змијице, према једној од најпопуларнијих игрица на мобилним телефонима.

(011инфо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".