Високе температуре и све већа суша доводе до великог ризика од избијања нових пожара у југозападној Француској, саопштили су данас званичници, преноси Ројтерс.

Ватрогасци из Немачке, Румуније и Грчке налазе се тренутно на терену како би помогли Француској у борби против пожара у региону Жиронде, познатој по вину Бордо, као и на другим фронтовима, укључујући Бретању на северозападу, а на путу је још више њих из целе Европе, наводи британска агенција.

Ризик од нових пожара је "веома озбиљан" с обзиром на временске услове, саопштила је префектура Жиронде.

„Дан ће вероватно бити компликован јер температуре настављају да расту, а влажност и даље опада, што захтева да останемо будни и мобилисани“, саопштио је високи локални званичник на конференцији за новинаре.

На југозападу се очекују температуре до 40 степени Целзијуса, а високе температуре се прогнозирају и у већем делу Француске, саопштила је званична француска метеоролошка служба Метео Франс.

Топлотни талас, званично трећи у Француској овог лета , требало би да ослаби у суботу и заврши у недељу олујама, наводи се у саопштењу.

Око 7.400 хектара шума је уништено у Жиронди, а 10.000 људи је евакуисано због пожара.

Овог лета поред Француске и друге европске земље суочиле су се са низом смртоносних пожара, изазваних рекордно високим температурама и сушама широм континента.

У Португалу и Шпанији је пријављено више од 1.000 смртних случајева због врућина и пожара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".