Visoke temperature i sve veća suša dovode do velikog rizika od izbijanja novih požara u jugozapadnoj Francuskoj, saopštili su danas zvaničnici, prenosi Rojters.

Vatrogasci iz Nemačke, Rumunije i Grčke nalaze se trenutno na terenu kako bi pomogli Francuskoj u borbi protiv požara u regionu Žironde, poznatoj po vinu Bordo, kao i na drugim frontovima, uključujući Bretanju na severozapadu, a na putu je još više njih iz cele Evrope, navodi britanska agencija.

Rizik od novih požara je "veoma ozbiljan" s obzirom na vremenske uslove, saopštila je prefektura Žironde.

„Dan će verovatno biti komplikovan jer temperature nastavljaju da rastu, a vlažnost i dalje opada, što zahteva da ostanemo budni i mobilisani“, saopštio je visoki lokalni zvaničnik na konferenciji za novinare.

Na jugozapadu se očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa, a visoke temperature se prognoziraju i u većem delu Francuske, saopštila je zvanična francuska meteorološka služba Meteo Frans.

Toplotni talas, zvanično treći u Francuskoj ovog leta , trebalo bi da oslabi u subotu i završi u nedelju olujama, navodi se u saopštenju.

Oko 7.400 hektara šuma je uništeno u Žirondi, a 10.000 ljudi je evakuisano zbog požara.

Ovog leta pored Francuske i druge evropske zemlje suočile su se sa nizom smrtonosnih požara, izazvanih rekordno visokim temperaturama i sušama širom kontinenta.

U Portugalu i Španiji je prijavljeno više od 1.000 smrtnih slučajeva zbog vrućina i požara.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".