Тешка ракетна ватра из Газе на Сдерот, Ашкелон, Бершебу и друге локалне заједнице настављена је све до неколико минута пре 23.30, а неке ракете су испаљене и 20 минута након што је примирје ступило на снагу, преноси Тајмс оф Израел.

У први мах није било јасно да ли је то значило да је примирје нарушено и да ће се борбе наставити, имајући у виду да су се претходне израелске операције у појасу Газе на сличан начин завршиле прекидима ватре, у којима је дошло до неких размена ватре и након што је споразум ступио на снагу.

Израелске војне снаге нису ризиковале већ су најавиле да упркос прекиду ватре до јутра ограничавају окупљања и активности на јавни местима и у подручјима из којих су испаљиване ракете.

Медији су пренели да прекид ватре, уз посредовање Египта, укључује и обећање Египћана да ће се ангажовати на ослобађању неколико истакнутих чланова ПИЏ који се налазе у израелском притвору.

Фото:Профимедиа

 

Тродневни оружани сукоб у појасу Газе био је најжешћи израелско-палестински окршај од прошлогодишњег 11-дневног рата између палестинског Хамаса и Израела и пореметио је животе стотина хиљада Палестинаца додатно доприносећи разарању и сиромаштву у појасу Газе, преноси АП.

Палестинско министарство здравства саопштило је да је број погинулих у израелским нападима порастао на 41, а међу жртвама је и 15-оро деце и четири жене, јавила је раније Анадолија.

У истом саопштењу је наведено је да је број рањених порастао на 311, али нису изнети детаљнији подаци о тежини повреда.

Владајући Хамас у Гази држао се по страни, вероватно стрепећи од израелских репресалија и поништавања економских споразума са Израелом, укључујући и издавање израелских радних дозвола за хиљаде становника Газе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".