Снимци су подељени преко Wеиба без тачне локације, али неки корисници кажу да су снимљене на острву Пингтан, преноси Индеx.хр.

Један од првих видеа који су објављени снимљен је с плаже и приказује испаљивање пројектила.

Пројектили лете право у море и не види се копно па се претпоставља да је видео снимљен с плаже на истоку острва која гледа на Тајвански теснац, пише Скај Њуз, додајући да изглед плаже која се види у кретању камере одговара постојећој фотографији с јавне плаже Танан Беј, источно од острва Пингтан, с Гуглових карата.

Други објављени снимци могу на сличан начин да лоцирају на острву Пинган, што омогућује да се с приличном сигурношћу то острво одреди као локација на којем су снимци настали.

Огласило се и тајванско Министарство спољних послова, које је оптужило Кину да је, испаљивањем ракета у водама код острва, имитирала Северну Кореју и позвало на уздржаност, у време појачаних напетости у Тајванском мореузу након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Министарство спољних послова је у саопштењу навело да је Кина угрозила безбедност Тајвана и позвало земље да подрже острво и, како је навело, заједно бране слободу и демократију.

Претходно је тајванско Министарство одбране саопштило да је кинеска војска испалила данас ракете са острва Матсу.

Пелоси је боравила у краткој ненајављеној посети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".