Snimci su podeljeni preko Weiba bez tačne lokacije, ali neki korisnici kažu da su snimljene na ostrvu Pingtan, prenosi Index.hr.

Jedan od prvih videa koji su objavljeni snimljen je s plaže i prikazuje ispaljivanje projektila.

Projektili lete pravo u more i ne vidi se kopno pa se pretpostavlja da je video snimljen s plaže na istoku ostrva koja gleda na Tajvanski tesnac, piše Skaj NJuz, dodajući da izgled plaže koja se vidi u kretanju kamere odgovara postojećoj fotografiji s javne plaže Tanan Bej, istočno od ostrva Pingtan, s Guglovih karata.

Drugi objavljeni snimci mogu na sličan način da lociraju na ostrvu Pingan, što omogućuje da se s priličnom sigurnošću to ostrvo odredi kao lokacija na kojem su snimci nastali.

Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo i, kako je navelo, zajedno brane slobodu i demokratiju.

Prethodno je tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je kineska vojska ispalila danas rakete sa ostrva Matsu.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".