Подршку ратификацији докумената о приступању две земље НАТО дало је 95 сенатора, док је један био против.

Тиме је значајно надмашена двотрећинска већину од 67 гласова потребних за ратификацију приступних докумената, преноси Ројтерс.

Сенатори обе партије, и демократа и републиканаца, снажно су подржали чланство Финске и Шведске у НАТО, описујући их као важне савезнике чије модерне војске већ блиско сарађују са НАТО.

- Овим историјским гласањем шаље се важан знак одрживе, двостраначке посвећености САД НАТО-у и осигуравања да је наша Алијанса спремна да одговори на изазове данашњице и сутрашњице - навео је амерички председник Џозеф Бајден у саопштењу.

Једни који је гласао против био је републиканац Џош Холи.

Након што Сенат одобрио протоколе о приступању две земље НАТО-у, председник САД треба да потпише инструмент ратификације споразума, рекао је портпарол Стејт департмента за Си-Ен-Ен.

Шведска и Финска поднеле су захтеве за чланство у НАТО као одговор на руски напад на Украјину 24. фебруара.

НАТО је формално позвао две земље да се придруже савезу крајем јуна, али приступ Финске и Шведске морају да ратификују парламенти свих 30 држава чланица како би оне биле заштићене у складу са чланом пет, одбрамбеном клаузулом НАТО која подразумева да је напад на једног од савезника, напад на све.

Процес ратификације могао би да траје до годину дана.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".