За омаленог Аргентинца и његову фудбалску магију сви су знали. Са Аргентином је 1986. године освојио Светско првенство, уз чувену "божју руку" и гол века, са Наполијем је 1987. био првак Италије, а 1989. и победник Купа УЕФА. Да је могао да освоји Златну лопту, сигурно би је добио, али су правила до 1995. године бранила да неевропљанин добије ово признање.

Америчка спортска агенција ИМГ је 1989. године спровела истраживање које је открило да је Дијего најпопуларнија особа на планети. Стога су те године дошли Марадони са предлогом: Дијего треба да постане заштитно лице Светског првенства које ће се 1994. године одржати у САД. За медијска права фудбалеру је понуђено 100 милиона долара! СТО МИЛИОНА ДОЛАРА! Али, под једним условом - Марадона је требало да добије америчко држављанство. У ИМГ су били сигурни да би он као Американац знатно подигао рејтинг реклама и привукао далеко већу пажњу за предстојећи Мундијал.

Фото: АП

 

Тадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер је лично звао Марадону и обећао да ће га ослободити пореских обавеза. Али, Марадона је све то одбио!

- Тражили су од мене да постанем Американац. Американац! Да, понуђен ми је свемирски новац, али држављанство... Могућност да будем Аргентинац уопште нема цену - објаснио је Марадона ову ситуацију у својој аутобиографији.

Колико му је пара понуђено тада говори податак да је као најбољи фудбалер света у Наполију зарађивао годишње 5 милиона долара. Уз још око 5 милиона за разне рекламе, он је зарађивао око 10 милиона долара годишње.

Славни Аргентинац је са репрезентацијом наредне 1990. године стигао до финала, где је Немачка пеналом Андреаса Бремеа освојила Мундијал, а на Светском првенству у Америци 1994. године је пао на допинг тесту, па је после две утакмице послат кући.

Преминуо је 25. новембра 2020. године.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Роберт Левандовски - пољска хаубица

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".