Za omalenog Argentinca i njegovu fudbalsku magiju svi su znali. Sa Argentinom je 1986. godine osvojio Svetsko prvenstvo, uz čuvenu "božju ruku" i gol veka, sa Napolijem je 1987. bio prvak Italije, a 1989. i pobednik Kupa UEFA. Da je mogao da osvoji Zlatnu loptu, sigurno bi je dobio, ali su pravila do 1995. godine branila da neevropljanin dobije ovo priznanje.

Američka sportska agencija IMG je 1989. godine sprovela istraživanje koje je otkrilo da je Dijego najpopularnija osoba na planeti. Stoga su te godine došli Maradoni sa predlogom: Dijego treba da postane zaštitno lice Svetskog prvenstva koje će se 1994. godine održati u SAD. Za medijska prava fudbaleru je ponuđeno 100 miliona dolara! STO MILIONA DOLARA! Ali, pod jednim uslovom - Maradona je trebalo da dobije američko državljanstvo. U IMG su bili sigurni da bi on kao Amerikanac znatno podigao rejting reklama i privukao daleko veću pažnju za predstojeći Mundijal.

Foto: AP

 

Tadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer je lično zvao Maradonu i obećao da će ga osloboditi poreskih obaveza. Ali, Maradona je sve to odbio!

- Tražili su od mene da postanem Amerikanac. Amerikanac! Da, ponuđen mi je svemirski novac, ali državljanstvo... Mogućnost da budem Argentinac uopšte nema cenu - objasnio je Maradona ovu situaciju u svojoj autobiografiji.

Koliko mu je para ponuđeno tada govori podatak da je kao najbolji fudbaler sveta u Napoliju zarađivao godišnje 5 miliona dolara. Uz još oko 5 miliona za razne reklame, on je zarađivao oko 10 miliona dolara godišnje.

Slavni Argentinac je sa reprezentacijom naredne 1990. godine stigao do finala, gde je Nemačka penalom Andreasa Bremea osvojila Mundijal, a na Svetskom prvenstvu u Americi 1994. godine je pao na doping testu, pa je posle dve utakmice poslat kući.

Preminuo je 25. novembra 2020. godine.

BONUS GALERIJA: Robert Levandovski - poljska haubica

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".