Огњену Марију славе сви који су имали штету од олуја и громова. Отуда народна изрека која каже – Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину.

Међутим, верује се да је грмљавина на овај дан веома лош знак и да предсказује глад и велике несреће. Уколико пак прође без олујног времена, верује су у напредак и благостање.

Фото: Јаросслав Пап/Танјуг

 

 

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12. години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у "огњевите" свеце. Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине "гори небо и земља", не раде никакви послови.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на данашњи дан, када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију такође треба избегавати купање у "великим водама".

Фото: Википедија

 

 

Обележава се и као слава. Нико не ради на овај дан, посебно не жене, а сматра се и да на данашњи дан и један посао не може донети срећу.

БОНУС ВИДЕО:

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: Богата биографија Бранка Цвејића

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".