Сутра се слави спомен на свету мученицу Марину, у народу познатију као Огњена Марија. Као и празници светитељки који за њом следе, Блага Марија и Трнова Петка, ни Огњена Марија у црквеном календару нема црвено слово, али се обележава као крсна слава у Срба.

Овај празник сврстава се у веома поштоване празнике у народу, посебно међу женама, тако да се на сутрашњи дан ништа не ради, нити у пољу нити се нешто друго узима у руку да се ради.

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12. години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у "огњевите" свеце. Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине "гори небо и земља", не раде никакви послови.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на данашњи дан, када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију такође треба избегавати купање у "великим водама".

У неким деловима Источне Србије уврежено је мишљење да девојке на овај дан треба да поклоне огледалце младићу који им се свиђа и да ће тај заувек у њих гледати као "у свој одраз у огледалу".

Фото: архива Новости

 

 

Мошти на Охриду

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12 години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Део моштију свете Марине, једна рука светице чува се у светогорском манастиру Ватопед. Остатак моштију налази се у манастиру изнад Охридског језера.Њене чудотворне и свете мошти, које посећују и православни и муслимани.

Према предању, након што је примила хршћанство крштењем, света мученица Марина заветовала се да се никада неће удати, али и да ће својом душом пострадати за Исуса Христа и кристити се у крви мучеништва. Због ове одлуке, њен отац ју је омрзнуо и није је сматрао својом кћерком.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини. Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу. У црквеном календару празник није обележен "црвеним словом", али се ипак веома поштује и у цркви у народу.

Хришћанско предање каже и да је један од царских намесника желео да ожени свету Марину након сазнања да је хришћанска. Када је то одбила, од ње је захтевао да се поклони и идеалима царства.Одбијањем да се покори идолима, под изговором да се неће поклонити и принети жртву мртвим идолима, света Марина претрпела је ужасна мучења, па је крвава завршила у тамници.

У тамници се Марина молила Богу, па јој се, према предањима, после једне молитве јавио најпре ђаво у виду страшне змије, која јој се обмотала око главе. Када се она прекрстила, змија је распукла и ишчезла.

Тада ју је осветлила небеска светлост, у њој су ишчезли зидови и указао јој се крст са голубицом на врху крста. Голубица јој се обратила и молитвом исцелила све ране. Након три дана она је погубљена мачем, а остала је упамћена као мученица која је дала живот у борби за хришћанску веру и благослов добијен крштењем.

БОНУС ВИДЕО:

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".