Александар Јандрић, царински агент компаније "Ц&А МОДА РС" доо Београд, који је осумњичен да је царинским махинацијама ојадио српски буџет за више од 750 милиона динара, односно чак 6,4 милиона евра, пред тужицем се бранио ћутањем, сазнаје "Блиц".

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду данас је саслушан Александар Јандрић (49) због сумње да је злоупотребом овлашћења, која је имао као царински агент за компанију "Ц&А МОДА РС" доо Београд, оштетио бужет Србије и себи прибавио имовинску корист од преко 750 милиона динара. Тако наведени новац, за који је знао да потиче из криминалне делатности, даље је улагао у куповину некретнина.

Јандрић је, како сазнајемо, на саслушању негирао изршење кривичних дела и одбио је да одговара на питања тужилаштва.

- Нисам крив - рекао је Јандрић, незванично сазнаје "Блиц".

Тужилаштво тражи притвор

Након саслушања тужилаштво је преложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да му одреди притвор због опасности од бекства, да не утицао на сведоке и да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду.

Забрањено му располагање имовином, блокирани му рачуни

Наредбом овог тужилаштва њему је забрањено располагање станом у кули Б Београда на води и гаражним местом, затим са два стана на Новом Београду и две гаража, а блокирани су му и банкарски рачуни и рачуни са њим са њим повезаних лица.

Тужилаштво намерава да у најскорије време поднесе суду захтев за привремено одузимање ове имовине, због сумње да је проистекла из кривичног дела.

- Подсећамо да је овај поступак покренут по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду након што је од Управе за спречавање прања новца добило податке о несразмери у пријављеним приходима и имовини коју поседује. Уследила је проактивна истрага у сарадњи са Јединицом за финансијске истраге Министарства унутрашњих послова, која је идентификовала имовину окривљеног и њему блиских лица, те су резултати овакве сарадње довели и до прикупљања доказа за кривична дела за која се терети у овом кривичном поступку. На основу прикупљених финансијских доказа тужилаштво је издало и поменуту наредбу у моменту његовог лишења слободе, да му се та имовина заплени - саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

Како је наведено, у овом тренутку финасијска истрага је и даље у току ради идентификације и одузимања целокупне имовине за коју се утврди да нема доказа о законитом пореклу.

Јандрић се сумњичи да је у својству царинског агента са квалификованим електронским сертификатом, запослен у привредном друштву “Qуехенбергер Логистицц СРБ” доо Шимановци извршио кривично дело Злоупотреба положаја одговорног лица у периоду од 2019. до септембра 2021. године и кривично дело Прање новца током 2019. и 2020. године.

Сумња се да је он искоришћавањем својих овлашћења царинског агента за компанију “Ц&А МОДА РС” доо Београд сачињавањем и оверавањем царинско-финансијске документације са неистинитом садржином (царинске декларације и ино-фактуре) за робу која је из Кине допремана контејнерским бродом у Ријеку, посредством хрватских аутопревозника транспортовао у Србију.

Најпре је на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере из Сремске Митровице и Суботице, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво “Ц&А МОДА РС” доо Београд, које има одобрење за поједностављени поступак царињења - тзв. кућно царињење, чији је овлашћени прималац робе у заједничком транзитном поступку ПД “Qуехенбергер Логистицц СРБ” доо Шимановци.

Потом је коришћењем кућног царињења, роба даље транспортована у Србију без контроле, и испоручена непознатим купцима.

У поједностављеном поступку декларисања робе искористивши лого “Ц&А МОДА РС” доо Београд састављао лажне царинске декларације на свом приватном лаптопу, у програму за кућно царињење.

Коришћењем квалификованог електронског сертификата приступао је информационом систему Управе царина и неистинито приказивао вредност робе и у спорне царинске исправе уносио вредност робе по вишеструко нижим износима од стварних вредности.

Исправе потом није уносио у базу компјутерског система ПД “Qуехенбергер Логистицц СРБ” доо Шимановци.

На овај начин је, како се сумња, на основу 65 спорних царинских декларација прибавио противправну имовинску корист од 750.562.946,52 динара.

Тако стечени новац је улагао у куповину заплењених некретнина, иако је знао да потиче из кривичног дела.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".